Ekonomide güven bunalımı

Ekonomide güven bunalımı

Ekonomideki güven bunalımı derinleşirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sürpriz bir şekilde Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı AKP Genel Merkezi’ne davet etmesi, gündemde geniş yer buldu.

Ekonomik göstergelerdeki olumsuz gelişmelerin etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan Türk Lirası dolar, euro ve sterlin karşısında erimeye devam ediyor. Dolar 4,5007 liraya, euro 5,3251 liraya ve sterlin 6,0698 liraya kadar çıkarak yeni tarihi rekor seviyelerini kaydetti. Borsa İstanbul Endeksi de (BİST100) gerileyerek 100 bin 890 puandan işlem gördü.

ABD’li kredi derecelendirme şirketi Moody’s’in yayınladığı “Bankacılık Sistemi Görü- nümü” başlıklı raporda ise Türkiye’nin yavaşlayan ekonomik büyümesinin yanı sıra etkisiz para politikaları, para birimindeki değer kaybı ve yüksek işsizlik gibi etkenlerin birleşimi nedeniyle finansman ve varlık kalitesindeki görünümün olumsuz olduğu vurgulandı.

MERKEZ BANKASI: GEREKLİ ADIMLAR ATILACAK

Döviz kurlarında hızlı tırmanış sürerken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, "Gerekli adımlar atılacaktır" açıklaması yapıldı. Söz konusu açıklamada, “Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır" ifadelerine yer verildi. Açıklamanın hemen ardından Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şim- şek ile görüşmek üzere AKP Genel Merkezi'ne gitti. Açıklama öncesi 4,5 lirayı geçerek yeni tarihi rekor seviyesini kaydeden dolar ise TCMB açıklaması ardından 4,42 civarına kadar çekildi.

Öte yandan, döviz kurlarını sakinleştirmek için bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi. Twitter hesabından İngilizce yaptığı açıklamada Şimşek, "Sonunda politik pragmatizmin üstün geleceğini umuyor ve buna inanıyorum. Kurallara dayalı piyasa ekonomisi ilerisi için tek makul seçenektir, bu bağlamda sağ- lam ve ihtiyatlı politika çerçevesine bağlıyız. Politika bileşimi seçimlerden sonra büyük ihtimalle çok daha iyileşecektir" dedi.