Nakil adaletsizliği ve üniversite tercihleri…

TEOG’da iptal sorular, özel okul kayıtları ve yanlış puan hesaplamalarından sonra şimdi de devlet okulu tercihleri ve nakiller çok konuşulacak gibi.

Daha bu yılki nakillere gelmeden https://eokul.meb.gov.tr/ adresinden saygın ve köklü okulların nakil uygulamaları ile ilgili ayrıntılara bakınca sistemin çarpıklığı net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Kadıköy Anadolu Lisesi, 9.sınıf kontenjanı 31 kişi ve puanı 340,513 iken yine Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi 9.sınıf kontenjanı 36 kişi ve puanı 447,374 puan olarak belirtilmiş.

Oysa aynı tabloda Kadıköy Anadolu Lisesi’nin hazırlık sınıfı puanı 484,599 ve Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nin hazırlık puanı 486,061 puan olarak oluşmuş. Ve öğrendiğim kadarıyla geçtiğimiz eğitim döneminde Kadıköy Anadolu Lisesi’ne 400 puanlı bazı öğrencilerin hazırlık okumadan direkt 9.sınıfa nakilleri yapılmış.

Şimdi merak ettiğim şu; yıllarını verip, emek harcayıp bu iki saygın okula yerleşmek isteyen öğrencilerin suçu ne?

Hazırlık puanı ile 9.sınıf puanı arasında bu kadar uçurumun olması normal midir?

Madem sonradan puanlar bu kadar düşüyorsa, o zaman öğrencileri TEOG’la neden bu kadar oyalıyoruz ki? Bu konuda MEB yetkililerinden kamuoyu adına açıklama beklemek hakkımız olsa gerek.

***

Üniversite yerleştirme tercihleri de bugün başladı. 6-14 Temmuz 2015 tarihleri arasında adaylar tercih bildiriminde bulunabilecekler. Adayların en fazla 30 tercih hakkı var.

Başarı sıralarını göz önünde bulundurarak ve programların geçen sene oluşan başarı sıraları ile karşılaştırarak istek sırasına göre bir liste oluşturmalı.

İstenmeyen programlara listede yer verilmemeli aksi halde bir sonraki sene için Orta Öğretim Başarı Puanının yarısı kesilir.

Özellikle tıp ve hukuk programları için bu yıldan itibaren başarı sırası sınırlaması getirildi. Tıp için 40 bin, hukuk için 150 bin. Bu programları seçecek adayların başarı sıralaması sınırına dikkat ederek tercihte bulunmaları gerekir.

Yapılan protokol gereği KKTC üniversitelerinde, hukuk ve tıp programları için başarı sırası en azından bu yıl için uygulanmayacak. Yani ilgili baraj puanını geçen herkes bu programları tercih edebilir.

En çok sorulan sorulardan bir tanesi de ‘hukuk, tıp puanları bu sene artar mı?’ Evet, başarı sırası sınırlaması nedeniyle bu iki programda puan artışı olması bekleniyor.

Bu nedenle adayların geniş aralıklarda tercih yapmalarında yarar var. Yani okuyabileceğiniz daha düşük puanlı üniversiteleri de yazmanız olumlu olacaktır.

Özellikle tıp isteyip de başarısı sırası sınırlamasına takılan ya da tıpa yerleşemeyen adayların alt tercihlerde bulunan diş hekimliği, eczacılık gibi sağlık programlarına yerleşmeleri mümkündür.

Bu nedenle bu programları tercih edeceklerin de olası puan artışını göz önünde bulundurarak tercihte bulunmaları gerekir.

Bu süreçte en güvenilir rehberiniz https://rehberlik.osym.gov.tr/ adresi olsun. Her şey bu sitede mevcut… Kılavuzun dijital ortamdaki hali…

***

Son olarak;

Emek harcadınız, yoruldunuz şimdi de meyvelerini toplama zamanı.

En başta her bir tercihiniz için gerçekten mutlu olun.

Ve her şeyden önemlisi bu hayat sizin hayatınız.

Hayata dair ne yapmak istiyorsanız ve hayattan ne bekliyorsanız, öylece çizin yolunuzu.

Hayatta yapacak o kadar çok şey var ki!

Hayalleriniz bir liseye, bir üniversiteye sığmayacak kadar büyük olmalı.

Geleceğe dair kısacası yaşama dair beklentiniz ne ise ve ne yapmak istiyorsanız öyle de bir tercih yapın.

Başkalarına göre iyi ya da kötü olabilir ama bu sizin tercihiniz olsun.

Gerisi zaten öyle ya da böyle gelecektir.

Hadi size kolay gelsin!​

Önceki ve Sonraki Yazılar