Haftalık iş süresi 45 saattir

Merhaba,
Çalıştığım şirkette kabul yeri bölümü boş kalmaması için her gün bir kişi nöbetçi kalıyor. 50 kişinin çalıştığı ofiste geçmişten gelen alışkanlıklardan dolayı sadece Finans bölümünde çalışan 6 kişi dönüşümlü olarak nöbet tutuyor. Çalışma saatlerimiz 09.00-12.30 13.30-18.00 bu öğle saatinde kalmamızdan dolayı herhangi bir erken çıkış, fazla mesai almıyoruz. Bu konuda ki hakkımız nedir. Bu görevde olan kişilerin hiç biri bu işi yapmak istemiyor çünkü diğer hiç kimse tutmuyor haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Bu mesai olarak da sayılmıyor. Ayaküstü yemek yiyip işlerimize devam ediyoruz. Bu konuda sizden aldığım cevaba göre üstlerimizle görüşeceğiz.
Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz
İş kanunumuza göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Haftanın 5 günü çalışılan işyerlerinde günde 9 saat, haftanın 6 günü çalışılan işyerlerinde ise günde 7,5 saat çalışılarak bu süre doldurulur. Ara dinlenmeleri (yemek, çay paydosu vb.) iş süresinden sayılmaz. Dolayısı ile siz haftalık çalışma süresi olan 45 saatin üzerinde ilaveten bu nöbet için mesai harcıyorsanız bunun karşılığının fazla mesai ücreti olarak sizlere ödenmesi gerekir. Ayrıca iş tanımınızda olmayan böyle bir görevi yapmak gibi bir zorunluluğunuz yok. Yani itiraz edebilirsiniz. İyi günler


Geçici iş görememezlikte prim şartı

İyi günler Hüseyin İrfan Bey,
Futbol müsabakasında dizim döndü son 1 senedir de part time işte çalışıyorum. 10+10+20+20 rapor aldım. Ama henüz ödeme olmadığı gibi sistemde de gözükmemekte. Bugün SGK il müdürlüğünü aradığımda ÖDENMEMEK ÜZERE KAPANMIŞTIR. Dedi neden olduğunu bilmiyorum dedi. Neden olabilir ve paramı alabilir miyim?
Teşekkürler.

Merhaba
Öncelikle geçmiş olsun. Geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmek için hastalığın meydana geldiği tarihten geriye dönük olarak son 1 yıl içinde en az 90 gün prim ödemiş olmak gerekmektedir. Acaba sizin pirim gün sayınızda eksiklik mi var? Bunu internet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Elbette ki ödemenin yapılmaması ile ilgili en doğru bilgiyi kurum verecektir. Şayet prim gün sayınız tamamsa SGK’na başvurup ödemenin niye yapışmadığını bizzat kurumdan sorgulamalısınız.
İyi günler


İşten çıkış bildiriminde 29 no’lu kod, tazminata engel

Merhaba Hüseyin Bey,
Ben 29 kodla işten çıkarıldım ama ihbar ve kıdem tazminatımı banka yoluyla maaş hesabıma ödediler. İşveren 10 gün geçtiğinden dolayı tazminatlarımı ödeyip ayrıcalık yaptıkları için SSK ya sehven düzeltme vermiyor. Şimdi 29 kod ile işten çıkarıldığım içinde İŞKUR'dan maaş bağlanmıyor. Benim İŞKUR dan maaş bağlatabilmem için bu durumda ne yapmam gerekir? Sonuçta ben işverene ne saygısızlık ne de ahlaksızlık yaptım. Muhasebe müdürü ile işini bul işten çıkmak istediğin zaman tazminatların yatacak diye söyledi ama ben kendisine güvendiğimden kodlara bakmadan işten çıkışımı imzalamış oldum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba Sayın okuyucumuz
SGK işten çıkış bildirimi kodlarında 29 nolu kodun karşılığı İş Kanunu 25/2 yani Ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışlar nedeniyle işten çıkarılmaktır. Bu nedenlerle işten çıkarılan bir çalışana herhangi bir tazminat ödenmeyeceği gibi işsizlik ödeneğinden de yararlanmak mümkün değildir. Ancak ifadelerinizden anlaşılan sizin anlaşmalı bir şekilde işten ayrılarak tazminatlarınızın da ödendiği yönündedir. Sizin İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmeniz için işverenin sizi 04 kodu ile işten çıkarttığını SGK işten çıkış bildirgesinde belirtmesi gerekirdi. İşverenin bu değişikliği(düzeltmeyi) yapmak elindedir. Yapmadığı takdirde işyerinin bağlı bulunduğu T.İş Kurumu şubesine şikâyet dilekçesi vermeniz gerekir. Vereceğiniz dilekçede tazminatlarınızın ödendiğine ilişkin makbuzların fotokopisini de ekleyiniz. İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar