ABD'de 'imzasız makale' tartışması: Trump'ın elini güçlendirir mi?

ABD'de 'imzasız makale' tartışması: Trump'ın elini güçlendirir mi?

ABD Başkanı Donald Trump, kendi yönetimi içinde direnişe dair The New York Times (NYT) gazetesinin yayımladığı makaleye 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle savaş açarken, bazı senatörler makalenin Trump'a yardım ettiği görüşünde.

ABD'yi tam da kasım ayındaki ara seçimlerin heyecanı sardığı sırada NYT'nin yayımladığı "Trump Yönetimi İçindeki Direnişin Bir Parçasıyım" başlıklı isimsiz makale, ABD Başkanı Donald Trump'ın şimşeklerini çekti. Fakat Senato'nun her iki partiden önde gelen üyeleri "Makale dolaylı yoldan Trump'a yardım ediyor" görüşünü dile getirdi.

'ÇOK KİŞİ KAFAYI YİYECEK'

Cumhuriyetçi Parti'den Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, "Trump 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerini kazanırsa çok kişi kafayı yiyecek'' diyerek imzasız makaleye atıfla şöyle devam etti:

"Bu tür olaylar Trump'a yardım ediyor. Bataklığın içerisinde kendisini hedef almış yaratıklarla çevrildiği hissini uyandırıyor."

'BENİM EYALETİMDE NEW YORK TIMES'I KİMSE TAKMAZ'

Kendisinin temsil ettiği eyaleti örnek veren 'yaşlı kurt' senatör, "Güney Carolina'da New York Times konuşunca kimse dinlemez'' dedi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Graham, Beyaz Saray'da Trump'a muhalif isimlerin varolduğu iddialarını "Bunun ne kadar derin olduğunu bilmiyorum. Belki Trump'ın adamı daha azdır, fakat en sonunda çevresindeki insanlar Trump'ın başarısı için uğraşıyor" değerlendirmesini yaptı.

Cumhuriyetçi Parti'nin Louisiana Senatörü John Neely Kennedy de imzasız iddialara seçmen nazarında itibar edilmeyeceğini savundu.

Kennedy, "Washington gibi büyük şehirlerde gizlilik genel bir kültür. İnsanlar kocaman binalarda yaşıyor, yüksek tavanlı, duvarlarında pahalı sanat eserlerinin asılı olduğu bir şehirde bu tür çıkışlar normal karşılanabilir'' diyerek ekledi: "Fakat ortalama bir Amerikalı için bu kabul edilebilir bir tavır değil."

'TRUMP'I DEĞİL GAZETECİLİĞİ YARALAR'

Louisiana Senatörü  "Eğer böyle bir iddiada bulunacaksan, karşındakinin gözüne bakarak konuşman beklenir. Gizlice değil. Bu durum Başkan'dan ziyade gazeteciliği yaralar" diye çıkıştı.

Diğer Cumhuriyetçiler gibi Oklahoma Senatörü James M. Inhofe de NYT'de yayınlanan yazının seçmen nazarında Trump'ın lehine olduğunu düşünenlerdendi.

"Yazının amacı Başkan'a zarar vermek, birçok kişi ‘ne kadar kötü bir adammış' şeklinde düşünmüş olabilir'' diyen Inhofe, aslında seçmen nazarında durumun farklı olabileceğine işaret etti ve "İlk gördüğümde bu yazının Başkan'a yardım edeceğini düşündüm. İnsanlar bu yazıya bakıp, ‘en kötü ihtimalle, yazıyı yazan kişi çok dönek adammış diye düşünecek" dedi.

'TRUMP'I HAKLI ÇIKARTIYOR'

Demokrat Parti'nin Ohio Senatörü Sherrod Brown da makalenin Trump'ın söylemini desteklediği görüşündeydi:

"Herşey Trump'ı çıldırtıyor. Herkes Trump'ı sinirlendiriyor. Bütün eleştiriler Trump'ın içe kapanmasına sebep oluyor. Evet, bu makale Trump'ın görüşü olan 'Herkes bana düşman' iddiasını destekliyor. Fakat savunduğu tezler zaman içinde iyice azalacak."