'Kürtçe 'bilinmeyen dil' olmaktan çıkarılsın'

'Kürtçe 'bilinmeyen dil' olmaktan çıkarılsın'

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Kürtçe’nin meclis tutanaklarında “bilinmeyen dil veya “… (x)” şeklinde yazılmasından vaz geçilmesi için TBMM Başkanlığı’na dilekçe sundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tutanaklarında ve mahkeme zabıtlarında Kürtçe'nin “bilinmeyen dil” olarak  kayda geçirildiğini belirten Gülüstan Kılıç Koçyiğit, "dil ile ilgili yapılan olumlu çalışmalar her dönem kriminalizasyonun bir parçası haline getirilmiştir" dedi.

Muş Milletvekili dilekçesinde şu görüşlere yer verdi: "Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, mahkemelerde Kürtçe savunma yapılmasının tutanaklara bilinmeyen dil olarak geçirilmesine “ya sen bin yıldır konuşulan bir dile nasıl bilinmeyen dil dersin?” diyerek haklı bir tepki göstermiş ve önemli bir konuya dikkat çekmiştir. Sayın Abdülhamit Gül’ün dikkat çektiği konu, Meclis çatısı altında Kürt Milletvekillerin konuştuğu her Kürtçe sözcük “bilinmeyen dil veya “… (x)” olarak tutanaklara geçirilmiş ve buna dair yapılan bütün itirazlara kabul edilmemiş ve gerekli düzeltme yapılmamıştır."

HDP Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit dilekçesinde, "Sonuç olarak, Meclis tutanaklarından Kürtçe dili üzerindeki sansürün kaldırılarak Türkiye’deki tüm farklı dil ve lehçelerin yaşatılmasını ve korunması için gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz. Bu hususun Meclis Başkanlığı tarafından ivedilikle gündeme alınması ve sorunun çözümü noktasında sorumluluk alınmasını arz ve talep ederiz" dedi.

YURT HABER