Laptopu sürekli şarjda tutmak zararlı mı?

Laptopu sürekli şarjda tutmak zararlı mı?

Laptoplar günümüz teknolojisinde birçok iş için kullandığımız cihazlar olarak hayatımızda yer alıyor. Ancak laptopların pil ömürleri de bir o kadar başımıza dert açabiliyor.

Laptoplar, günümüzde ergonomik açıdan hem pratik hem kullanımı kolay hem taşınabilirliği açısından birçok kişinin iş için, oyun oynamak için, dizi film izlemek için tercih ettiği teknolojik cihazlar olarak hayatımızda önemli bir yer tutuyor. 

6t8zh249qifmvnkqdccthk.jpg

Ancak laptopların pil ömürleri, tam bir iş üstündeyken şarjını bitmesi gibi sorunlar da karşımıza gelebiliyor. Peki, gerçekten de laptopu sürekli şarjda tutmak zararlı mı? Sürekli şarjda duran, fişi takılı olan laptopun pil ömrü daha mı erken bitiyor? İşte yanıtı...

LAPTOPU FİŞE TAKILI KULLANMAK PİL ÖMRÜNÜ ERKEN Mİ TÜKETİYOR?

Laptopu fişe takılı bir şekilde kullanmak laptopunuzun pilinize zarar vermez. Çünkü bilgisayarınız batarya kapasitesi yüzde 100'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmış vaziyettedir. Fakat kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için laptopunuzu şarjda bırakmamanız öneriliyor.

b-batarya.jpg

LAPTOP SÜREKLİ FİŞE TAKILI KALIRSA NE OLUR?

Laptopların sürekli şarjda kalması, batarya ömrüne olumsuz bir etki yapmaktadır. Zira pil kapasitesi zamanla azalmaya başlayacağı gibi batarya performansı da beklentilerin altında kalabilir. Şarj döngüsü artacak bataryalar belirli bir süre sonra değişim gerektirebilir.

Laptoplarda şarj kapalı durumdayken birçok kullanıcı bataryayı çıkarmayı tercih ediyor. Bu durum batarya sağlığı için önerilen bir yöntem gibi gözükse de artık yeni çıkan son model laptopların büyük çoğunluğunda bataryalar çıkarılamamaktadır. Eğer batarya çıkartılabiliyorsa, çıkardıktan sonra mutlaka doğru şartlarda saklanması gerekmektedir. Bu doğrultuda ise yüzde 40 ile 80 arasında bir şarj oranında tutulması, oda sıcaklığında saklanması yeterli olmaktadır.

550px-nowatermark-revive-a-dead-laptop-battery-step-3-version-5.jpg