Yapay zeka ile ilgili korkutan gerçek! İnsanların yüzde 40'ı kaybedecek!

Yapay zeka ile ilgili korkutan gerçek! İnsanların yüzde 40'ı kaybedecek!

Uluslararası Para Fonu'nun analizine göre, yapay zekâ küresel iş alanlarının neredeyse yüzde 40'ını etkileyecek. Bu da çok sayıda insanın işsiz kalması anlamına geliyor.

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva çalışmayla ilgili kaleme aldığı blog yazısında, "Çoğu senaryoda, yapay zeka muhtemelen genel eşitsizliği kötüleştirecek ve bu da politika yapıcıların teknolojinin sosyal gerilimleri daha da artırmasını önlemek için ele alması gereken rahatsız edici bir eğilim" dedi.

EŞİTSİZLİĞİ ARTIRACAK

Analize göre, yapay zekanın gelir eşitsizliği üzerindeki etkisi, büyük ölçüde teknolojinin yüksek gelirlileri ne kadar desteklediğine bağlı olacak. Ayrıca yüksek gelirli çalışanların ve şirketlerin yapay zeka sayesinde daha fazla üretkenlik göstermesi, sermaye getirilerini artırarak servet uçurumunu genişletecek.

Georgieva, ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağlarını ve çalışanlar için yeniden eğitim programlarını sağlamaları gerektiğini söyledi.

Analize göre, yapay zekanın bazı işleri tamamen değiştirme potansiyeli olsa da, daha olası senaryo insan işini tamamlayacağı yönünde. 

İŞ KAYBINA YÖNELİK ENDİŞELERE YOL AÇIYOR

Sözcü'de yer alan habere göre; Georgieva'nın yapay zeka konusundaki görüşleri, İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda küresel iş dünyası ve siyasi liderlerin bir araya geldiği ve yapay zekanın da tartışıldığı bir döneme denk geliyor.

Şirketler gelişmekte olan bu teknolojiye para yatırıyor ve bu teknoloji bazen çalışanlar arasında iş kaybına yönelik endişelere yol açıyor.

Avrupa Birliği, geçen ay yapay zeka ile ilgili güvenceleri belirleyen mevzuat üzerinde geçici bir anlaşmaya varırken, ABD hala federal düzenleyici tutumunu tartışıyor.