Aleviler 'sessizce' oruca başladı... Lokmalarını paylaşıyorlar

Aleviler 'sessizce' oruca başladı... Lokmalarını paylaşıyorlar

Kerbela'da 72 ehlibeyt üyesinin katledilmesi nedeniyle Aleviler tarafından tutulan 'yas orucu' başladı. Oruç 12 gün sürecek. Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) Başkanı Remzi Akbulut da Muahrrem Ayı ve tutulan oruçlarlar ile ilgili açıklama yaptı.

Aleviler tarafından her yıl tutulan muharrem matem ayı (11 Eylül) itibariye başladı. 72 ehlibeyt üyesinin Kerbala'da katledilmesi nedeniyle tutulan yas orucu, 12 gün sürecek.

NE OLMUŞTU? 

Muhammed Peygamber’in torunu Hüseyin ve akrabalarının da aralarında bulunduğu 72 kişi, Hicri takvime göre 10 Muharrem 61’de (10 Ekim 680); halifelikte hak iddia eden Yezid’in ordusu tarafından Kerbala Çölü’nde öldürülmüş, kadın ve çocuklar ise esir alınmıştı. Aleviler, Ehlibeyt üyesi 12 imam için 12 gün matem orucu tutuyorlar. 12 gün boyunca düğün, eğlence gibi etkinlikler yapılmıyor. Et yenilmiyor ve oruçlar açıldıktan sonra da su içilmiyor. Gün doğumunda başlayan oruç, gün batımı ile sona eriyor.

Şiiler de Muharrem ayında yas tutuyorlar. Fakat Alevilerden farklı olarak matem orucu tutmuyorlar. Katliamın yaşandığı Muharrem ayının 10’uncu gününde (Aşura/Aşure Günü), törenler düzenleniyor. Türkiye’ye yaşayan Caferiler de farklı kentlerde törenler gerçekleştiriyorlar. Türkiye’deki en büyük anma töreni İstanbul Halkalı’da yapılıyor.

İŞTE REMZİ AKBULUT'UN YAPTIĞI AÇIKLAMA

Akbulut sosyal medya hesabından "Muharrem ayı,zalime ve zulme karşı onurlu direnişin adıdır.Mazlumların yanında saf tutulan matemin adıdır. İnsanlık tarihinde bir daha Kerbela gibi katliamların yaşanmaması umuduyla matem ayında tutulan oruçların kabülünü diliyorum" ifadelerini kullanarak şu açıklamayı yaptı: