Kılıçdaroğlu: Enis Bey'in serbest bırakılması gerekiyor

Kılıçdaroğlu: Enis Bey'in serbest bırakılması gerekiyor

Cezaevindeki CHP'li milletvekili Enis Berberoğlu'nun eşi Oya Berberoğlu'nu Yeşilköy'deki evinde ziyaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, ziyareti sonrası açıklama yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cezaevindeki CHP'li milletvekili Enis Berberoğlu'nun eşi Oya Berberoğlu'nu Yeşilköy'deki evinde ziyaret etti. Kemal Kılıçdaroğlu ziyaretten sonra yaptığı açıklamada, "Umuyoruz bayram öncesi 17. Ceza Dairesi hukuka uygun bir karar alır ve Enis Bey evine dönmüş olur" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu beraberinde CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ile birlikte tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'nun eşi Oya Berberoğlu'nun eşi Oya Berberoğlu'nu evinde ziyaret etti. Görüşmede Enis Berberoğlu'nun avukatı Yiğit Acar da bulundu. Görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

"UMARIM ENİS'İN İÇERDE ÜÇÜNCÜ BAYRAMI OLMAZ"

Kemal Kılıçdaroğlu ve Oya Berberoğlu görüşmenin ardından birlikte kısa bir açıklama yaptı. Oya Berberoğlu, eşiyle en son 15 gün önce görüştüğünü belirterek, "Önümüzdeki hafta Yargıtay'ın vereceği karara her şeyimi odakladığım için onu bekliyorum. Umarım Enis'in içeride üçüncü bayramı olmaz. Kurban Bayramı öncesi Yargıtay'dan adil bir sonuç bekliyorum. İnşallah tahliyesi olacak diye bekliyorum. Hak, hukuk, adalet diyorum. 15 gün önce görüştük ama artık görüş yok. Biz de görüşemiyoruz" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu ise açıklamasında şunları söyledi:

"Enis Bey'in yeniden milletvekili seçilmesiyle aslında yeni bir sayfa açılmış durumda. Parlamentonun bu konudaki iradesi Anayasa Komisyonu Başkanı tarafından da, değişik hukukçular tarafından da dile getirildi. Enis Bey'in serbest bırakılması gerekiyor milletvekili olduğu için. Parlamento'ya gelip yemin etmesi gerekiyor."

"YARGIDA BİR YANLIŞLIK VAR"

"Yargıtay'ın aldığı karar Parlamento'nun iradesine gölge düşürüyor. Bunu bütün saygın Anayasa hukukçuları dile getiriyorlar zaten. Dolayısıyla yargıda bir yanlışlık var, bir hata var. Bu pek çok çevre tarafından dile getiriliyor ama yargının aldığı bu kararın yine yargı içinde düzeltilmesi lazım. Şu anda 17. Ceza Dairesi'ne gidecek. Oraya dilekçeler verildi, itirazlar yapıldı. Umuyoruz bayram öncesi 17. Ceza Dairesi hukuka uygun bir karar alır ve Enis Bey evine dönmüş olur."

"OLAY BİR DEMOKRASİ SORUNU"

"Bir insanın bu kadar haksız ve hukuksuz yere içeride tutulması sadece Türkiye'nin sorunu olayı değil aslında. Olay bir Enis Berberoğlu olayı olmaktan da çıkmış, olay bir demokrasi sorunu, demokrasi olayı. Yasama organının iradesinin yargı organı tarafından yok sayılması asla kabul edilemez. Güçler ayrılığı ilkesine de aykırıdır zaten bu. Bu bağlamda umuyor ve diliyoruz 17. Ceza Dairesi yargının hatasını düzeltir ve sorun büyük anlamda çözülmüş olur. Karar gelmezse bir üst mahkeme var, Anayasa Mahkemesi var. Bu sonunda çözülecek bir olay. Çözülmemesi mümkün değil."

"YENİDEN SEÇİLDİĞİ İÇİN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ"

"Vicdan sahibi herkes 16. Ceza Dairesi'nin almış olduğu kararın yanlış olduğunu biliyor. Geçici maddeyi siz nasıl sürekli kılarsınız. Adı üzerinde geçici madde. Bir dönem toptan dokunulmazlıklar kaldırılmış. Ankara'da mahkemelerin aldığı karar da var bir başka milletvekiliyle ilgili. Yineden seçildiği için tahliyesine ve Parlamento'ya gelmesine karar verildi. Biraz ön yargıdan bağımsız olarak hukukun üstünlüğü ilkesine, kuvvetler ayrılığı ilkesine, Parlamento'nun yaptığı düzenlemenin yaptığı düzenlemenin hangi amaca yönelik bir düzenleme olduğuna bakıldığı zaman gerçekler ortaya çıkmış olacak."