Seçim yarışında son düzlük…İşte liste kulisleri

Seçim yarışında son düzlük…İşte liste kulisleri

MHP listesini dün teslim ederken, diğer partiler pazartesi günü YSK’ya bildirecek. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Erdoğan, İstanbul ve Ankara’da liste başına, listeleri sürükleyecek, kabinenin etkili isimlerini koymak niyetinde. Son hafta mesaisinin tamamını liste çalışmalarına ayıran Kılıçdaroğlu’nun ise Saadet Partisi’ne yakın 10 isme yer vermeyi tasarladığı belirtiliyor.

24 Haziran seçimleri için yarışın son düzlüğüne girilmek üzere. MHP listesini dün teslim ederken, diğer partiler genel seçimde kimleri aday göstereceklerini pazartesi günü YSK’ya bildirecekler.

Milliyet Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, bugünkü köşesinde, ‘liste kulislerini’ yazdı. Çevikcan, kulislere yansıyan son dakika bilgilerini şöyle aktardı:

BÜYÜK KENTLERE SÜRÜKLEYİCİ İSİM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, oluşturduğu dar bir ekiple, listelere son halini vermek üzere titiz bir çalışma yürütüyor. Erdoğan’ın hedefi, parlamentoda Anayasa’yı değiştirecek bir çoğunluk.

Bu nedenle ilk günden bu yana partisini “Cumhurbaşkanlığı’nda Erdoğan’a veriyoruz, ittifakta kime versek fark etmez” şeklindeki düşünceye karşı uyarıyor.

En önemli parametrelerinden biri 16 Nisan referandumu. “İstanbul’u alan seçimi alır” görüşünü savunan Erdoğan, referandumda ilk kez İstanbul ve Ankara’da geride kalınmış olmasını dikkate alıyor.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, Erdoğan, İstanbul ve Ankara’da liste başına, listeleri sürükleyecek, kabinenin etkili isimlerini koymak niyetinde.

Ak Parti’de, listeler yapılırken, artık bakanların vekiller arasından seçilmeyeceği, partinin vitrini ve Cumhurbaşkanlığı’nda kimlerin çalışacağı da düşünülüyor.

Listeye alınmayan bazı isimler, bakanlık için saklanacak. Bazı isimler ise partide etkili görevlere getirilecek. Erdoğan, bazı isimleri de yeni dönemde Külliye’de görmek istiyor.

2 BAŞKAN YARDIMCISI 15 BAKAN

Daha önce başkan yardımcısı sayısının 5’e kadar çıkabileceği konuşuluyordu. Gelen son bilgiler, 15 bakanlı dar bir kabinenin düşünüldüğü, başkan yardımcılığı sayısının 2’yle sınırlı tutulacağı, bu isimlerin de ekonomi ve dış politika ağırlıklı çalışacağı yönünde.

Sır gibi saklanan listeyle, grubun yarısı hatta üçte ikisinin değişeceği konuşuluyor.

Erdoğan da bu nedenle teşkilatı ve vekilleri küskünlük olmadan davaya hizmet odaklı çalışılması konusunda uyarıyor.

İTTİFAK LİSTESİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da son hafta mesaisinin tamamını listeye ayırdı.

Kılıçdaroğlu’nun, listede, Saadet Partisi’ne yakın 10 isme yer vermeyi tasarladığı belirtiliyor. Böylece, Millet İttifakı’nın bileşeni SP’nin de grup kuracak vekil sayısına ulaşmasının sağlanacağı, ittifakın da daha yüksek oy alacağı düşünülüyor.

İYİ Parti’ye geçip CHP’ye dönen 15 vekil, 18 MYK üyesinin tamamının yeniden aday olması kesin gibi. Buna karşılık, grubun yarıya yakınının değişeceği düşünülüyor.

CHP LİSTESİNDE SÜRPRİZ İSİMLER

Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Merve Kavakçı’nın eski eşi Prof. Dr. Cihangir İslam bu isimlerden bazıları. Kılıçdaroğlu, dinamik ve aidiyeti yüksek bir grup oluşturmak niyetinde. Listenin hedefi ise parlamento çoğunluk.

SİL BAŞTAN GRUP

HDP, tüm partiler içinde listesinde en büyük değişikliğin gerçekleşeceği parti olacak gibi gözüküyor.

Vekillerinin neredeyse tamamı hakkında dava olması, değişikliği zorunlu kılıyor.

HDP, Türkiye soluna hitap edecek gazeteci Ahmet Şık, ihraç edilen aktivist Veli Saçılık gibi isimlerle listesini zengin kılmayı tasarlıyor.

HDP gibi Meclis’e yeni yüzler taşıması muhtemel bir diğer parti de aday adaylarının yoğun ilgi gösterdiği İYİ Parti.

Akşener, eski MHP’lilerle, merkez sağ partilerden gelenler arasında bir denge tutturarak listesini oluşturmaya çalışıyor.

Pazartesi günü listelerin verilmesiyle, seçimin tansiyonu artık tüm kentlerde hissedilecek.”