Mutlu bir gün için yapmanız gereken 9 altın kural!

Mutlu bir gün için yapmanız gereken 9 altın kural!

Kim morali daha yüksek ve mutlu bir gün geçirmek istemez ki? Ancak bunun için yapmanız gereken düzenli alışkanlıklar olmalı. İşte o 9 alışkanlık.

Daha mutlu bir gün için vazgeçmeniz ve artık yapmanız gereken alışkanlıklar sizi daha zinde ve enerjik hale getirecektir.

17fc134b947999e51888a4f57cd6d388.jpg

ABD'li psikolog Dr. Michele Leno, biraz pratik ve disiplinle mutlu sabahların çok uzak olmadığını ifade ediyor. Eğer bunları uygularsanız mutlu olmak sizin elinizde.

MUTLU OLMAK İSTİYORSANIZ BUNLARI YAPMAYIN

E-postalarınızı kontrol etmeyin

İyi bir şey yaptığınızı düşünebilirsiniz, ancak Dr. Leno bunun yerine sadece sabahınıza gereksiz yere stres katıyor olabileceğinizi söylüyor.

Sabah ilk iş olarak telefonunuza uzanmamanız yönünde sık sık tekrarlanan tavsiyeyi duymuş olabilirsiniz. Ancak yatmadan önce telefon kullanımını kötü uyku kalitesine bağlayan çok sayıda çalışma olsa da sabah kullanımına ilişkin kanıtlar daha az kesindir.

Bir çalışma, "telefon molası" vermenin beyninizin gerçek bir mola vermesine gerçekten izin vermediğini gösterdi. Yani, ilk iş olarak telefonunuzu kontrol ettiğinizde beyninizin aşırı hızlandığını hissediyorsanız, nedeni bu olabilir.

18e56dce-422d-45be-a7e8-5731e31da84e.webp

Alarm sesi ile uyanmayın

Uyanmak için gürültüye ihtiyacınız olsa da, daha iyi bir uyanma deneyimine olanak tanıyan farklı sesler veya alarm saatleri denemelisiniz.

Dr. Leno, "Sizi uyandıran o büyük ses, çok fazla kaygıya neden olabilir. Neyin daha rahatlatıcı olduğunu bulun. Dünyada bizi kaygılandıran yeterince şey var.” dedi.

Sorunu hemen çözmek için acele etmeyin

İlk uyandığınızda kendinizi biraz sersem hissetmeniz normaldir. Bu duyguya uyku ataleti denir ve normalde 15 ila 60 dakika sürer. Bilim insanları bunun neden olduğunu tam olarak bilmese de bunun, gece boyunca beklenmedik veya istenmeyen uyanmalarda tekrar uykuya dalmanıza yardımcı olacak koruyucu bir önlem olabileceğini öne sürüyorlar.

Mesele şu ki, ilk uyandığınızda beyniniz en iyi durumda değildir.

Dr. Leno, "Sabah ilk iş olarak problemi çözmeye çalışmayın. Bazı şeyleri nasıl düzelteceğimi, nasıl çözeceğimi bulmaya çalışırken ben de çok suçluydum." diyor.

mutluluk.jpg

Dün ters giden bir konuya odaklanmayın

Dr. Leno, "Bu çok ama çok zor bir şey" diye kabul ederken, uyanıp önceki gün sizi sinirlendiren bir şeyi düşünmenin kolay olduğunu ve "ne olursa olsun, kendimizi onunla tükettiğimizi" söyledi.

Bunun yerine zihninizi sinir bozucu konudan uzaklaştırmaya çalışın. Zor ve biraz pratik gerektirecek.

Dr. Leno, "Bu, gün boyunca onu hiç düşünmeyeceğiniz anlamına gelmiyor, ancak onu düşünerek uyanmamaya çalışın. Ve bunu bir sabah deneyebilirsiniz, işe yaramaz, ertesi sabah işe yaramaz. Ertesi sabah bunu denersiniz ve işe yarar.” diye ekledi.

Bu önerilerin çoğunda olduğu gibi, onlara bağlı kalmak çok önemlidir. Artık bırakmanız gereken alışkanlıkları bildiğinize göre, güne daha parlak bir şekilde başlamanın bilim destekli bazı yollarını burada bulabilirsiniz.

mutluluk-ag3u-cover-jpg.webp

MUTLU OLMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER

Meditasyon ve nefes egzersizleri

Dr. Leno, "Yaptığım ilk şey bir çeşit meditasyonla başlamaya çalışmak. Ve bunun tüm gününüzü almasına gerek yok.” dedi.

Psikolog, sabahları birkaç dakikanızı derin nefes almaya ve zihninizi sakinleştirmeye ayırmanın - ister rehberli bir meditasyon izliyor olun ister sadece kendi başınıza nefes alıyor olun - daha uyanık ve açık fikirli hissetmenize yardımcı olabileceğini söyledi.

mutluluk-mutlu-olma-yollari.jpg

Olmasını istediğiniz şeyleri listeleyin

Güne dün neyin yanlış gittiğini veya bugün neyin yanlış gidebileceğini düşünerek başlamak yerine, başarmak istediğiniz şeyleri düşünün.

Bu çok açık görünüyor, ancak olumsuz "eğer olursa"ların ortaya çıkması kolaydır.

Dr. Leno, "Gününüzün veya günlerinizin kaosla dolu olacağına inansanız bile, olumlu bir şeyi hayal etmeye başlayın" diye önerdi.

mutluluk-nedir.jpg

Yatak odanıza sizi gülümsetecek nesneler asın

Yatak odanızda asılı "neşe uyandıran" bir sanat eseri veya fotoğrafınız yoksa hemen bir tane edinin. Uyandığınızda, eğlenceli bir tatilin, sevdiğiniz birinin veya gerçekten keyif aldığınız bir sanat eserinin görsel olarak anında hatırlatılması, güne başlamanın harika bir yolu olabilir.

mutluluk-veren-basit-formuller-qfu11.jpg

Hareket etmekten vazgeçmeyin, spor yapın

Bunun tam bir egzersiz olması gerekmez. Birkaç dakika esneyebilir veya biraz yoga yapabilirsiniz. Dr. Leno, "eğer zamanınız ve enerjiniz varsa mutlaka egzersiz yapın" diyor. Ancak bazen basit hareketlerle de ruh halinizi iyileştirebilirsiniz.

mutlu-olmak.jpg

Denediğiniz şeylere sadık kalın

Bir alışkanlığın en zor kısmı onu oluşturmaktır. Dr. Leno, bu uygulamaları entegre etmenin zor olmasına rağmen önemli olanın denemeye devam etmeniz ve disiplinli kalmanız olduğunu belirtiyor.

Dr. Leno, "Sizin için önemli olan şeylere zaman ayırdığınıza inanıyorum. Zamanla yaptıklarınız doğal gelecek ve bunları devam ettirmek isteyeceksiniz." diye ekliyor.