Üniversiteliye, öğrenciye en çok kıymet veren şehir belli oldu! O iller ise haritada kapkaraya boyandı

Üniversiteliye, öğrenciye en çok kıymet veren şehir belli oldu! O iller ise haritada kapkaraya boyandı

Üniversite okumak için öğrenciler adına en ideal şehir hangisi sorusu yapılan araştırmayla cevaplandı. İlk sıradaki iller ve dipteki iller dikkat çekti.

UNIAR tarafından yayımlanan "Öğrenci Dostu Şehirler" araştırması, 81 ildeki 126 devlet ve 74 vakıf üniversitesinin değerlendirildiği bir çalışmayı kapsadı. Bu üniversitelerde öğrenim gören 47,761 öğrencinin farklı alanlardaki memnuniyetleri, şehirlerin öğrenci dostu olup olmadığını belirlemek için temel bir kriter olarak kabul edildi.

ÖĞRENCİLER EN ÇOK ESKİŞEHİR VE ANKARA'DA MUTLULAR

Araştırmada şehirlerin yaşam kalitesi, akademik imkânlar, kültürel etkinlikler ve genç nüfus oranı gibi etkenler göz önüne alındı. Bu bağlamda öğrencilerin en mutlu olduğu şehirler sırasıyla Eskişehir, Ankara, Çanakkale, Aydın, Muğla, Antalya, Edirne gibi iller oldu.

ekran-goruntusu-2023-09-20-182255.png

SINIFTA KALAN ŞEHİRLER

Yapılan araştırma sonuçlarına göre, Yozgat, Kırıkkale, Çankırı, Nevşehir Amasya, Tokat, Çorum ve Sivas gibi şehirler, öğrenci dostu olmakta sınıfta kaldılar. Bu illerdeki üniversite şehirleri, öğrenciler için istenilen yaşam kalitesini ve akademik fırsatları sunmada eksiklik gösterdi.

Sınır komşusu Kayseri ise öğrenci dostu şehirler sıralamasında üst sıralarda kendine yer buldu. Yüksek yaşam kalitesi, genç nüfus oranı ve çeşitli kültürel etkinlikler sunan Kayseri, öğrencilerin tercihleri arasında önemli bir yere sahip oldu.

Sonuç olarak, UNIAR'ın araştırması öğrenciler için üniversite eğitimi alacakları şehir seçiminde önemli bir rehber niteliği taşıyor. Yozgat ve bazı komşu iller, öğrenci dostu şehir sıralamasında daha fazla çaba harcamaları gerektiğini gösteriyor. Bu şehirler, öğrencilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmek için çeşitli önlemler alabilirler.