Çevreci AKP seçim vaatlerine 'Drone'u da eklemeli

Gezi Parkı sürecinde başta dönemin başbakanı Erdoğan olmak üzere birçok bakanın iktidarları sürecinde ne kadar ağaç diktiklerine dair açıklamalarını sıkça duyduk. İlk olarak Başbakan Erdoğan, 29 Mayıs 2013’te iktidarları döneminde 2.5 milyar ağaç diktiklerini açıklamıştı. Birkaç gün sonra Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur bu rakamı, 4.5 milyara çıkardı. Sonrasında yine Erdoğan, Fatih Altaylı ile yaptığı o çok meşhur söyleşisinde net rakamı 3 milyar ağaç olarak ifade etti.

O dönemde yine anımsayacaksınız 3 milyar ağacın nasıl dikilmiş olabileceğine dair farklı analizler de yapılmıştı. 11 yılda 3 milyar ağaç dikilmiş olabilmesi için günde 747 bin ağacın dikilmesi gerekiyor. Bu da saatte ortalama 31 bin ağaç dikimi anlamına geliyor ki, bunu yapabilmek için binlerce kişinin 24 saat boyunca durup dinlenmeden çalışması anlamına geliyor. Bu durumda memlekette işsizlik denen bir sorun bile kalmaması gerekirdi, neyse…

Ancak AKP isterse artık bu hesapları tutturabilir. Çünkü yılda bir milyar ağaç dikmeyi sağlayacak yeni bir cihaz üretildi. İnsansız bu aracın adı ‘Drone.’ Aslında Drone’lar yeni değil, kısa bir süredir kullanılıyor olsa da birçok işi yapabiliyorlar. Fotoğraf, video çekimlerinde kullanılan bu cihazlar cankurtaranlık da yapıyor garsonluk da hatta bakkala bile gönderebilirsiniz. İşte eski bir NASA mühendisinin kurduğu Biocarbon Engineering adlı şirket, Drone kullanarak ağaç dikimini ‘çocuk oyuncağı’ haline getiriyor, çünkü bu cihazla yılda bir milyar ağaç dikmek mümkün.

Sistem oldukça basit, haznelere doldurulan tohumlar Drone'lar ile havadan toprağa bırakılıyor ve dakikada neredeyse 10 tohum toprağa ekilebiliyor.

Şirketin CEO'su Lauren Fletcher, şu ana kadar 15 milyarı yeniden dikim olmak üzere toplam 26 milyar ağaç dikimi yaptıklarını söylüyor. Uzmanlar, bu yöntemle kullanılan tohumların, gıda hidrojelleri ile kaplandığı için normal tohumlamadan daha etkili olacağını da düşünüyor. Şu anda sadece prototipi olan Drone’ların yıl bitmeden seri üretimine geçilmesi ve birçok ülkede kullanılması bekleniyor.

Bence AKP de seçim vaatleri arasına bu Drone’ları almalı, malum en hızlı çevreci kendileri olduğu için insan gücüyle 24 saat ağaç diktirme maliyetinden kurtulmuş olurlar. Böylece ‘çoluk çocuk’ eline hesap makinesi alıp ‘bu kadar ağacın dikilmesi mümkün değil’ deme zevkinden de mahrum kalır…

Önceki ve Sonraki Yazılar