Yıllık izin hakkım yok mu?

Merhaba Hüseyin Bey 1 yıldan fazla süredir çalıştığım işyerimde 14 günlük Yıllık İznimi kullanmak istediğimde, bu işletmede izin hakkımın henüz dolmadığı, Temmuz 2016 da dolacağı söylendi. Oysa Fabrika Mayıs 2015 tarihinden önce henüz İnşaat halindeydi sadece firmanın ismi farklıydı işveren ise aynı kişi. Sadece işverenin yeni bir Fabrika açmış olması ve  benim yeni fabrika adına çalışıyor olmam yıllık izin hakkımın yeni Fabrikanın faaliyete geçme tarihinden itibaren hesaplanması Yasaya uygun mudur? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.   Merhaba Sayın okuyucumuz Yıllık ücretli izine hak kazanabilmek bakımından işçinin o işyerinde en az bir yıllık fiili çalışması olması gerekir. Bu bir yıllık süre hesap edilirken işçinin aynı işverenin değişik işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilerek sonuca gidilir. Yani diyelim ki sizin bir işverenin A işletmesinde 8 aylık çalışmanız var bu çalışmanın akabinde işveren sizin B işletmesine transfer etti ve burada da 4 ay çalıştınız bu durumda her iki işletmedeki çalışmalarınız birleştirilir 8 + 4 = 12 ay sonucuna ulaşılır ve yıllık ücretli izin hakkı elde etmiş olursunuz. İşverenin sizin örneğinizde hangi gerekçeyle çalıştığınız süreleri birleştirmediğini anlayamadık. Siz işverenlerin aynı olduğunu belirtiyorsunuz. Bu durumda yasal uygulamanın bu sürelerin birleştirilmesi yönünde olduğunu hatırlatarak yıllık izin hakkınızı talep etmeniz gerekmektedir. İyi günler   Mesailerimiz ödenmiyor Merhaba Hüseyin Hocam Benim söyle bir sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim. Ben bir fırında 5 yıl 6 aydır çalışıyorum. İşyerinde çok huzursuzum ve çıkmak istiyorum. 2000 TL maaş alıyorum ama sigortam asgariden ödeniyor ve haftada 1 gün dinlenip günde 12 saatten fazla çalışıyoruz.
Teşekkür ederim.
Merhaba Sayın Okuyucumuz

İş yasamıza göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir. Sizin verdiğiniz bilgilere göre haftada 6 gün 12 saat (hatta daha fazla) çalıştırılıyorsanız bu haftada en az 72 saat çalıştırıldığınız anlamına gelir. Bu durumda ayda yaklaşık 108 saat civarında fazla mesai yapıyor olmalısınız. Bu fazla mesailerin ödenmemesi ve ücretinizin gerçek değerinden değil asgari ücretten gösterilmesi sizin için haklı fesih sebebidir. Bu nedenlerle işten Haklı nedenlerle ayrılıp kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Ayrıca ödenmeyen fazla mesaileriniz içinde 5 yıl boyunca dava açabilirsiniz. İyi günler    Dava açsam kazanabilir miyim? Kolay gelsin Hüseyin Bey Ben 10.06.1967 doğumluyum 01.01.1993 sigorta girişliyim. 3679 gün ödenmiş primim var. Çocuklarım sigorta girişi öncesi doğdu. Biri 32.01.1988 diğeri 23.06.1989 doğumlu birde 1996 ve 2000 yıllarında Bir hazır giyim şirketinde çalıştım. Ancak 5 yılda sadece 1,5 yıl prim ödenmiş. Acaba dava açsam kazanır mıyım? Çok teşekkürler.
Merhaba Sayın Okuyucumuz Emeklilik şartlarınız 49 yaş, 20 yıl ve 5600 gündür. Bu durumda kalan eksik gün sayınız 1921 gün. Ayrıca yaşınız da dolmamış. Sigorta başlangıcından önce doğum yaptığınız için doğum borçlanmasından yararlanamazsınız. Sigortasız çalıştırıldığınız dönemle ilgili olarak hizmet tespiti davası açabilirsiniz. Girişiniz yapıldığı için zaman aşımı söz konusu değil. Davayı kazanırsanız 3,5 yıl sigortasız çalıştırıldığınız dönemi de geri kazanmış olursunuz. Davanın kazanılıp kazanılamayacağı konusunu bir avukatla görüşerek birlikte değerlendirmelisiniz. İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar