​İşçi ücretlerinden tek taraflı kararla indirim yapılamaz



İşveren ücretimi düşürüyor
İyi günler Hocam
Çalıştığım işyerinde 2 ay önce operatör yardımcısıyken operatör oldum ve zam yaptılar. Aradan 2 ay geçtikten sonra biz size yanlış zam yapmışız ücretinizi düşürüyoruz diyorlar işverenin böyle bir hakkı var mı? Cevabınız için çok teşekkür ederim
Saygılar
Merhaba Sayın okuyucumuz
İş kanunumuza göre işveren işçinin ücretinden tek taraflı bir kararla indirim yapamaz. Bir indirimin gerçekleşebilmesi için işçi ile işveren arasında bir anlaşma olması gerekir. Sizin somut olayınıza baktığımızda işverenin sizi önce terfi ettirdiğini ve ücretinizi arttırdığını, daha sonra aynı görevde kalmanıza karşın ücretinizi düşürdüğünü görüyoruz. Bu uygulamanın gerekçesi ile ilgili bilgi vermemişsiniz. Yani işveren “seni terfi ettirdik ancak sen bu görevi yerine getirme konusunda yetersiz kaldın” mı diyor? Şayet durum bu ise yine operatör yardımcılığına geri alınmanız gerekirdi. Sizi aynı görevde tutup ücretiniz aşağıya çekmeleri yasal bir uygulama değildir. Bu duruma itiraz etme hakkınız var.
İyi günler  

İhbar tazminatı da alabilirmiyim?
Merhaba Hüseyin Bey,
Ben 2 yıl 1 aydır bir firmada çalışıyorum. Ağustos ayında askere gideceğimi iş yerine sözlü olarak bildirdim. Bu Ay’ın başında yazılı dilekçemi verecektim. Fakat firma bana madem askere gideceksin seni çıkaralım haklarını verelim diye bir bilgiyle geldi. Şimdi firma beni askere gitmeme 2 aylık bir süre öncesinde çıkarırsa ihbar ödemek zorunda mı? Çok teşekkürler
Merhaba sayın okuyucumuz
Öncelikle şunu belirtelim; askerlik görevi nedeniyle işten ayrılan bir işçiye yasa gereği zaten kıdem tazminatı ödenmelidir. Yani işvereninin sizi işten çıkarmasına gerek yok. Ancak işveren şayet 2 ay sonrasını beklemeyip yerinize hemen bir eleman bulmak amacıyla böyle bir işlem yapıyorsa kıdem tazminatının yanı sıra ihbar tazminatı da söz konusu olabilir. Bu durumda işveren size 6 hafta önceden sizi işten çıkaracağını yazılı olarak bildirirse ihbar tazminatı ödemez. Ancak bildirim süresine uymaksızın derhal fesih yaparsa ihbar tazminatınızı da ödemek zorundadır.
İyi günler

Kıdem ve izin hakkımı alabilirmiyim?
Merhabalar Hüseyin Bey
Ben 01 Ekim 2015 tarihinde evlilik nedeni ile işten ayrılacağım. 16 ağustos tarihinde ise yıllık izin hakkımı kullanmamış olacağım. Ve çalışmış olduğum günler de oluyor. Ben evlilik nedeni ile çıktığımda kıdem tazminatımda bir kesinti yapabilirler mi ve yıllık izin paramı ve hesap kesildikten sonra 1 Ekime kadar çalışmış olduğum günlerin parasını alabilirmiyim?
Merhaba Sayın okuyucumuz
Sorunuzdan anlayabildiğim kadarıyla evlilik nedeni ile işten ayrılacağınız tarihte yıllık izin hakkınızı kullanmamış olacaksınız. Bu durumda size gerek çalıştığınız günlerin karşılığını, gerekse kullanmadığınız yıllık ücretli izin hakkınızın karşılığı nakden ödenmelidir. Kıdem tazminatınızdan niye kesinti yapılsın anlayamadım. Kıdeminizin de tümüyle ödenmesi gerekir.
İyi günler 

Önceki ve Sonraki Yazılar