Sivaslı birçok köylü kadın bu işin sırrını biliyor. Taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası

Sivaslı birçok köylü kadın bu işin sırrını biliyor. Taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası

Sivaslı birçok köylü kadın, yıllardır nesilden nesile aktardıkları bilgelikleriyle, taş gibi yoğurt mayalamanın sırrını çözmüş durumda. İşte Sivas usulü yoğurt tarifinin detayları

Yoğurt mayalama işlemi, aslında sabır ve özen gerektiren bir süreçtir. Öncelikle taze sütün doğru şekilde kaynatılması ve ardından mayalanma için uygun sıcaklıkta tutulması gerekmektedir. Ancak asıl sırrı taşıyan nokta, mayalama için kullanılan yoğurt mayasının kalitesidir.  Bununla birlikte, yoğurt mayalama işlemi sadece doğru malzemelerle sınırlı kalmamaktadır. Kadınlar, mayalama kabının türü, sıcaklık kontrolü, süzme işlemi gibi detaylara da dikkat etmektedir. Özellikle taş gibi bir kıvam elde etmek için süzme işleminin önemi büyüktür. Bu aşamada kullanılan süzgecin kalitesi ve süzme işleminin ne kadar süreyle yapıldığı, yoğurdun kıvamını belirleyen unsurlar arasındadır.

İŞTE SİVAS USULÜ EVDE YOĞURT TARİFİ

1 Litre süt (Ben günlük süt kullandım, paket sütle istenilen kıvam tutmayabiliyor)
1 yemek kaşığı yoğurt (Foça’nın hazır yoğurdunu kullandım)
Çay kaşığının ucuyla tuz (ya da şeker)

maxresdefault-002.jpg


Evde Pratik Yoğurt Yapımı (Püf Noktalarıyla) Tarifi Nasıl Yapılır?

Sütü çelik tencereye koyup orta ateşte kaynayana kadar pişiriyoruz, köpürmeye başlayınca kepçeyle havalandırarak karıştırıyoruz ve altını biraz kısıyoruz.
Sütün; üçte biri azalana kadar bu şekilde karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Nasıl anlarım diye düşünmenize gerek yok tencerenin kenarına bakınca yaklaşık 1 parmak eksildiyse tamamdır.
Ocaktan alıp bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Benimki 15 dakika bekleyince istenilen sıcaklığa geldi.
Anlamak için; serçe parmağımızı sütün içine sokuyoruz, içimizden 7 saniye sayıyoruz, parmağımızın o ana kadar zor dayanması lazım. Eğer bu sıcaklıktaysa mayalanma zamanı gelmiş demektir.
Ufak bir kabın içine yoğurt ve tuzu koyup, pürüzsüz hale gelene kadar iyice karıştırıyoruz. Ardından tenceredeki sütün içine döküyoruz, sütten kaba biraz alıp, boşaltıp içinde yoğurt kalmayana kadar tekrarlıyoruz.
Tenceredeki sütün güzelce karışmasını sağlıyoruz ki her yanı mayalansın.
Mümkünse cam olan yoğurt kaplarına döküp, ağzına kapağını kapatmadan, 10-15 dakika kadar 50 derecede çalıştırıp kapattığımız fırına, koyuyoruz.
Fırının kapağını hiç açmadan 4-4,5 saat bekletiyoruz.
Sürenin sonunda çok sallamadan, yine ağzı açık olarak buzdolabına koyuyoruz.
7 saat süreyle buzdolabında bekletip, kapağını kapatabiliriz.
İşte siz de taş gibi, enfes bir yoğurt yaptınız, ellerinize sağlık.

Kaynak: Yurt, Nefisyemektarifleri.com, youtube.com

İlgili Haberler