Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten asgari ücret açıklaması:  En yüksek asgari ücret bizde...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten asgari ücret açıklaması: En yüksek asgari ücret bizde...

BloombergHT/Habertürk canlı yayınında gündemi değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin geçtiğimiz cuma çıktığı gri listeden çıkmasında İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın desteklerinin de etkili olduğunu söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek asgari ücret konusunda "Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde, Türkiye'de asgari ücret düşük değil..." ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları şöyle:

"Kaynak girişinin Mart sonundan bugüne net bazda Merkez Bankası'nın rezervlerine yansıyan boyutu neredeyse 78 milyar dolara ulaştı. Şu an itibarıyla rezerv yeterliliğinde IMF tanımına göre arzulanan seviyeye neredeyse vardık. Yurt içi bankalarla olan swapları ciddi şekilde azalttık, neredeyse 5 milyar dolar düzeyine düşürdük. Dolar/TL durağanlaşamaz, enflasyon nispeten yüksek.

Türkiye'nin döviz rezervini bir sorun, endişe olmaktan çıkardık. Hedefimiz enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürerek orta-uzun vadede nominal kurlarda istikrar sağlamak, ama bunun için erken.

Yatırımcı güveni beraberinde TL varlıklara ilgiyi artırıyor, liralaşmayı güven esasıyla sağlıyor.

Cari açıkta arzuladığımızdan çok daha iyi bir performansla karşı karşıyayız. Cari açığı bu sene sonunda muhtemelen yüzde 2'ye indirmiş olacağız, zaten Mayıs ayında yüzde 2,5'e inmiş olacak.

EYT'nin bu sene yıllık maliyeti 724 milyar TL, neredeyse milli gelirin yüzde 2'sine yakın bir rakamdan bahsediyoruz.

Bütçe açığının milli gelire oranını bu sene yüzde 5'in altına, gelecek sene yüzde 3'ün altına çekmiş olacağız. Büyümede yeniden dengelenmeyi sağladık. Kaliteli ve dengeli bir büyüme var, bu beraberinde artık aşırı ısınmayı getirmiyor. KKM'de düşüş büyük ihtimalle hızlanacak. Bugün itibarıyla şirketlerin KKM'deki vergi avantajı son buldu, yenilemedik. KKM'den kazanılan faiz gelirleri de vergiye tabi olacak, dolayısıyla KKM'den çıkış hızlanacak.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Vatandaşımız bize inansın çünkü biz vatandaşımızın, ülkemizin potansiyeline inanıyorız.

Evet kolay bir süreç değil. Bizler sihirbaz değiliz. Ekonomi yönetimi olarak biz kalıcı iyileşme peşindeyiz. Son 20 yılda Türkiye’de asgari ücreti reel olarak yüzde 5,5 artırmışız. Türkiye’nin reel büyümesi ise yüzde 5,4. 90'lı yıllarda 100 dolar civarında kalan asgari ücrette AK Parti döneminde dolar bazında ciddi bir artış var.

Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde, Türkiye'de asgari ücret düşük değil.

Bu konunun istismarı popülizm içeriyor, popülizmin Türkiye'yi nerelere getirdiğini gördük. Asgari ücretin vergi dışında bırakılmasının bu sene maliyeti 670 milyar TL."