Ölene bile huzur yok! Mezar fiyatları aldı başını gidiyor

Ölene bile huzur yok! Mezar fiyatları aldı başını gidiyor

Hayat pahalılığı, giyimden gıdaya, ulaşımdan, barınmaya kadar hemen her alana etki ederken mezar fiyatları da bu pahalılıktan payını aldı. Ölmenin bile maliyeti bir yılda yüzde 100’ün üzerinde arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre nisan ayı enflasyonu yıllık yüzde 69,80 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonun nisan ayında yüzde 124,35 olduğunu açıkladı.

Ekonomik pahalılık mezar fiyatlarını da uçurdu. 

Gazete Duvar'dan Kadir Cesur'un haberine göre, mezar yeri, mezar taşı, gassal ve kefenleme maliyetlerinin yanına bir de taziye yemekleri eklenince, yakınını kaybeden aileler yaşamış oldukları acıyla beraber, maddi bir yükü de taşımak zorunda kalıyor.

EN UCUZ MEZAR YERİ 4 BİN TL

İstanbul’da, 2024 yılında en ucuz boş mezar yeri bedeli 4 bin 470 TL, en pahalı boş mezar yeri ücreti ise 69 bin 770 TL oldu. 2023 yılında ise fiyatlar 2 bin 900 TL ile 45 bin 260 TL arasında değişiklik gösteriyordu.

Belediyelerin resmi internet sitelerinden edinilen bilgiye göre; mezar yerleri Adana’da 900 TL ile 2 bin TL arasında, Bursa’da 2 bin TL ile 26 bin TL, Trabzon’da 2 bin 500 TL ile 4 bin TL, Kayseri’de 400 TL ile 17 bin TL arasında ücretlendiriliyor.

MEZAR TAŞI 15 BİN TL

Aynı durum mezar taşları için de geçerli. Mermerden yapılma bir mezarın fiyatı 15 bin TL’den başlıyor. Kullanılan malzemenin ve işçiliğin etkisiyle bu rakam 150 bin TL’nin de üstüne çıkabiliyor. Ayrıca mezar yapımında granit, ahlat taşı ve metal de kullanılabiliyor.