
Kafkaslarda bir Avrupa kenti: Batum
Gökdelenlerin sırt sırta bulunduğu, iyi korunmuş tarihi binaları ile Gürcistan‘ın başkenti Batum, bir Avrupa şehrindeymişsiniz hissi uyandırıyor.
Batum, deniz kıyısında kurulmuş bir şehir. Liman kenti özellikleri taşıyan şehir, büyük turistik gemilerin durak noktası olması nedeniyle çok sayıda turisti ağırlıyor. Tarihi bir dokusu olan şehirde gökdelenler, lüks casino otelleri, yeni yapılan modern binalar ile bakımlı tarihi yapılar, eski kiliseler bir arada bulunuyor.
Ilıman bir iklime sahip Batum’un geniş caddelerinde yürümeye başlanarak şehri yakından tanıyın. Şehir merkezi yürüyerek keşfedilecek kadar küçük sayılır. Batum gezilecek yerlerin bir çoğu 1 gün içerisinde gezilebilir, ancak şehri yakından hissetmek için 2 gün ayırmakta fayda var.
1. Batum Bulvarı
Batum Bulvarı, şehir merkezindeki plaja paralel uzanan 7 km uzunluğunda palmiyelerle süslü bulvar; kafeleri, çeşmeleri, heykelleri ve park alanları ile dikkat çekiyor. Yaz akşamları halkın ve turistlerin doldurduğu bulvar boyunca son derece güzel yürüyüş alanları, bisiklet yolları, şirin restoran ve kafeler uzanıyor.
2. Piazza Meydanı
Piazza Meydanı (Piazza Square), Batum’un en güzel yerlerinden biri olan meydan Avrupa şehirlerinin meydanlarını anımsatıyor. 5,700 metre kare alanı kaplayan meydan, içerisinde otel, restoran, pub ve kafelerin olduğu Piazza kompleksi ile çevrili. Havayı saran taze kahve kokusu ile hoş bir atmosfer sunan meydandaki café La Brioche her akşam canlı müzik sunumları yapılıyor.
3. Tiyatro Meydanı
Tiyatro Meydanı, Altın renkli Poseidon Heykeli ve rengarenk çiçekleriyle, şehrin renkli meydanlarından biri olan Tiyatro Meydanı ise görülmeye değer. Meydanın hemen yanında da opera binası bulunuyor.
4. Avrupa Meydanı
Avrupa Meydanı (Europe Square), şehrin ana meydanı olarak geçiyor. Sıcak yaz akşamlarında çocuk cıvıltılarına ve hoş sohbetlere ev sahipliği yapan parkın merkezinde yer alan, elinde altın koyun postu ile Medea Heykeli 1 milyon Lari’ye mal olmuş. Batum’da hemen hemen her meydanda bulunan havuz fıskiyelerini burada da görüyoruz.
5. Astronomik Saat
Astronomik Saat (Astronomic Clock), Prag ve Venedik’teki astronomik saatlerin bir benzerini de Batum’da bulmak mümkün. Eski National Bank of Georgia binasının üzerinde bulunuyor. Inturist otelinin arkasında bulunan Medea Heykeli’nin de üzerinde olduğu Memed Abashidzade Bulvarı üzerinde yer alıyor.
6. Batum Limanı
Batum Limanı, Karadeniz ticaretinde önemli bir rol oynayan liman, sivri kulesiyle işletme binası dikkat çekici. Liman çevresinde bulunan bazı eski ve yeni eserler, Batum’da gezilecek yerlerin başında yer alıyor.
7. Chacha Tower
Chacha Tower, İzmir Konak Saat Kulesi’nin bir kopyası olan, 25 metre yüksekliğinde, 4 çeşmeli kule Liman yakınında yer alıyor. Hergün akşam saat 7’de, 10 dakika boyunca çeşmelerinden güçlü Gürcü içkisi Chacha akıyor.
8. Batum Fener Kulesi
Batum Fener Kulesi (Batumi Lighthouse), İlk olarak Osmanlı döneminde 1863’de inşa edilmiş. 1878 yılında Ruslar ikinci defa inşa etmişler. Günümüzdeki 21 metre yüksekliğindeki feneri ise 1882 yılında Fransız Mühendisleri inşa etmiş. Batum limanında Hotel kempinski’nin yakınında yer alıyor.
9. Aşk Heykeli
Aşk Heykeli (Ali ve Nino Heykeli), Batum Limanın hemen yakınında deniz kıyısında bulunan, 7 metre yüksekliğinde metalden yapılmış heykel, görmesi gereken önemli bir sanat eseri olarak geçiyor. Heykeltıraş Tamara Kvesitadze tarafından yapılan bu Aşk heykeli Azeri genç Ali ve Gürcü kız Nino arasındaki aşkı anlatmaktadır. Hareket eden; bir kadın ve bir erkekten oluşan 2 metal heykel, her 10 dakikada farklı bir açı alarak iç içe geçmektedir.
10. Ferris Wheel
Ferris Wheel, Ali Nino olarak geçen aşk heykelinin hemen yanı başındaki büyük dönme dolap, şehri yukarıdan görmek isteyenler için eğlenceli olabilir. 55 metre yüksekliğinde 250 kişi kapasiteli dönme dolap her bir turunu 10 dakika tamamlıyor.
11. Alfabe Kulesi
Alfabe Kulesi, 2012 yılında yapılan 130 metre uzunluğundaki Alfabe kulesi, kökeni 5. Yüzyıla kadar giden ve dünyada yaşayan 12 alfabe türünden biri olan Gürcü Alfabesine ithafen yapılmış. DNA sarmallarına benzeyen mimarisi ile dikkate çeken kulede, şehri izlemek amacıyla restoran planlanmış olsa da henüz hizmete açılmamış.
12. Virgin Mary Kilisesi
Virgin Mary Kilisesi (Cathedral Church of Virgin Mary), Batum’un katedrali sayılan kilise 19. yüzyılda inşa edilmiş oldukça görkemli ve güzel bir yapı. Neo-Gotik tarzda inşa edilmiş 3 kubbeli kilisenin büyük renkli vitray camlarında, pek çok dini sahne sergilenmiş. Sovyet zamanlarda arşiv ve yüksek gerilim laboratuvarı olarak kullanılmış olan katedral, bugün Batum’un en büyük ana kilisesidir.
13. Ermeni Apostolik Kilisesi
Ermeni Apostolik Kilisesi (Armenian Apostolic Church), Orijinali ahşaptan yapılma olan kilise 1873’te yapılmış. Zarar görmüş olan kilise, bağışlarla 1880’lerde Avusturyalı mimarlarca yeniden yapılmış. Sovyet Rusya zamanında planetaryum olarak kullanılan kilise, planetariumun 1992’de Batum Devlet Üniversitesi taşınması ile yeniden açılmış.
14. St Nickolas Church
St Nickolas Church, Piazza Meydanının hemen yakınındaki kilise, Batum en güzel binalarından biridir. Osmanlı İmparatorluğu egemenliği döneminde inşaatı Yunanlılar tarafından başlatılmış. Osmanlı sultanı Kilsede çan olmaması şartıyla inşata izin vermiş. 1865 yılında başlanılan kilise inşatında kullanılan taşlar Trabzon’dan getirilmiş. Kilise 2012 yılında tamamen yenilenmiş.
15. Orta Camii
Orta Camii, Batum’da ayakta kalan tek camidir. 1880 yıllarında diğer 2 cami arasında yapıldığından Orta Camii olarak adlandırılmış. Tüm diğer dini yapılarda olduğu gibi, Sovyet döneminde kapatılmış. 1990’lı yıllarda yenileme çalışmaları yürütülen Camii, şimdi Kuran Kursu ve Müftülük binası ile bir arada hizmet veriyor.
16. Batum Botanik Bahçesi
Batum Botanik Bahçesi, Mtsvane Kontskhi, Makhinjauri www.bbg.ge. Batum merkeze 9 km uzaklıkta, Karadeniz’in kıyısında Mtsvane Kontskhi bölgesinde yer alıyor. 108,7 hektarlık yayıldığı alanıyla bahçe, dünyanın en büyük botanik parkları arasında geçiyor. 5000’den fazla bitki türü barındıran bahçede, Kafkasya’ya özgü yarı tropik bitkilerin yanı sıra Uzak Asya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Himalayalar, Avustralya ve Akdeniz bitkilerinin sergilendiği bölümler de bulunuyor. Park alanını gezmek yaklaşık 1,5 saat kadar sürebiliyor.