
Burun damlası orucu bozar mı? Göz damlası orucu bozar mı? Oruçluyken damla kullanılır mı?
Burun damlası orucu bozar mı? Oruçluyken burun damlası kullanılır mı? Göz damlası orucu bozar mı?
Burun damlası kullanmak durumunda olanlar da oruca etkisini sorguluyor. İşte konu hakkında bilgiler...
BURUN DAMLASI ORUCU BOZAR MI?
Tedavi amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3’tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da mazmazadan (ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).
GÖZ DAMLASININ ORUCA ETKİSİ
Uzman göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20'si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, yukarıdaki bilgilerle birlikte değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz.
KULAK DAMLASI ORUCU BOZAR MI?
Kulak damlası da orucu bozmaz. Kulak damlası, kulağa damlatıldığında, ilaçların mideye ulaşması söz konusu değildir. Kulak ile boğaz arasında bulunan kanallar kulak zarından dolayı kapalıdır, dolayısıyla ilaçlar boğaza ulaşmaz.
Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasına göre: Kulak zarı, boğaz ile olan kanalları engellediği için kulak damlasının mideye ulaşma ihtimali çok düşüktür. Bu yüzden kulak damlası orucu bozmaz.