
Göz damlası orucu bozar mı? İşte her yıl araştırılan o sorunun yanıtı...
Göz damlası orucu bozar mı? Her yıl oruç tutan vatandaşlar bazı konularda Diyanet'e başvurarak birtakım soruların cevabını sorguluyor.
Diyanet’e göre oruçluyken göz damlası kullanmak orucu bozar mı? İşte detaylar.
ORUÇLUYKEN GÖZ DAMLASI KULLANMAK
Göz damlası, bu kapsama girmez; zira amacı beslemek veya susuzluğu gidermek değil, tedavi amacı taşımaktır. Göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilacın (yaklaşık 50 mikrolitre) büyük kısmı göz dışına atılır veya göz mukozasında emilir; varsa kalan çok ufak bir miktar burun ve boğaz yoluyla mideye ulaşsa dahi, orucu bozacak seviyede kabul edilmez. Diyanet de bu verileri esas alarak göz damlasının orucu bozmadığını vurgular.
Bununla birlikte, kişi göz damlası uygularken farkında olmadan bol miktarda ilacı ağız kısmına çekme gibi bir durumla karşılaşmamalıdır. Tedbiri elden bırakmamak adına, damlaları kullanırken mümkün olduğunca fazla eğilmeden ve gözün dışına taşırmamaya dikkat etmek faydalı olur. Fakat esas prensip, göz damlasının gıda ya da beslenme işlevi görmemesi ve çok küçük miktarda oluşudur. Bu yönüyle oruç ibadetini sekteye uğratan bir davranış sayılmaz. Dolayısıyla göz rahatsızlığı olan veya göz kuruluğu çekenler, doktorlarının önerdiği damlaları kullanabilir; sadece oruç kuralları çerçevesinde aşırı miktarın mideye akmaması için özen göstermek yeterlidir.
GÖZ DAMLASI ORUCU BOZAR MI?
Bu tespitler, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi kararlarıyla da örtüşür. Dinî kaynaklarda, orucu bozacak eylemlerin temelinde kasıt faktörünün bulunması ve midenin gıda niteliğindeki maddeyle dolması yatar. Göz damlasında ise ilaç miktarı son derece düşüktür. Buna karşılık, örneğin su veya başka bir sıvının boğaza bilerek ve isteyerek akıtılması, orucu bozan bir davranış olurdu. Göz damlası uygulamasında böyle bir kasıt söz konusu değildir; tamamen tedavi ya da rahatsızlığı gidermeye yönelik bir kullanım söz konusudur.
- Göz damlası, besin veya kalori içeren bir madde değildir.
- Damlanın büyük bölümü göz yüzeyinde veya çevresinde kalır.
- Mideye çok az kısmı ulaşsa bile, yeme-içme kastıyla olmadığından orucu bozmaz.
GÖZ DAMLASI ORUCU BOZAR MI?
Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98).