Şeker hastaları oruç tutabilir mi? İnsülin iğnesi orucu bozar mı?

Şeker hastaları oruç tutabilir mi? İnsülin iğnesi orucu bozar mı?

Ramazan ayında oruçlu olarak geçirilen süre 15-16 saati buluyor. Bu da diyabet hastaları için olumsuz durum teşkil edebiliyor. Peki şeker hastaları oruç tutabilir mi? İnsülin iğnesi orucu bozar mı?

DİYABET HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Uzun süre aç ve susuz kalmak, kan şekeri düzeyini ciddi şekilde etkileyebilir. Özellikle tip 1 diyabetliler ve insülin kullanan tip 2 diyabetlilerde oruç tutmak büyük risk oluşturur. Hipoglisemi, hiperglisemi ya da susuz kalma gibi durumlar ani ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Doktorlar genelde diyabeti olan kişilere, özellikle kontrolsüz diyabetlilere oruç tutmayı önermez. Ancak bazı tip 2 diyabetliler, insülin salgılatıcı ilaç kullanmıyorsa ve kan şekeri değerleri hedef aralıkta seyrediyorsa, doktor onayı ile riskleri azaltarak oruç tutabilir. Diyanet de sağlık durumu uygun olmayanların oruçtan muaf tutulabileceğini belirtir.

İnsülin iğnesi orucu bozar mı?

Şeker hastalarının bir kısmı günün belli saatlerinde insülin iğnesi kullanıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı insülin iğnesinin orucu bozmayacağını söylüyor.

“İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.”