Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem! Araç sigortası ne kadar olacak?

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem! Araç sigortası ne kadar olacak?

Arabanızın sigortası kaç TL olacak? Trafik sigortasında yeni dönem resmen başladı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından bugün itibariyle yeni bir uygulama başlatıldı.

Yeni uygulama ile kötü ekonomik koşulları da göz önünde bulundurularak, sigortalıların haklarının korunması ve hasar prim dengesinin sürdürülebilir kılınması amaçlanıyor. Hasar maliyet endeksi, zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde temel referans noktası olarak kullanılacak. Her ay, asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri gibi faktörler baz alınarak hesaplanacak olan bu endeks, prim miktarının belirlenmesinde kilit rol oynayacak.

FİYATLARIN DEĞİŞİMİ PRİM MİKTARINI ETKİLEYECEK

Otomobilin modeli, yaşı, ikamet edilen bölge gibi faktörlerin yanı sıra endeksi oluşturan fiyatların değişimleri de prim miktarını etkileyecek.

Hasar maliyet endeksinin hesaplanmasında, aylık olarak asgari ücret artış oranının yüzde 45’i, yedek parça ve aksesuarların fiyat artış oranının yüzde 30’u, motorlu araçların fiyat artış oranının yüzde 15’i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranının yüzde 10’u dikkate alınacak.

EN FAZLA YÜZDE 3 ORANINDA ARTIRILACAK

SEDDK’nın yayımladığı genelgeye göre, hasar maliyet endeksine dayalı olarak hesaplanan mayıs ayı prim artışı azami yüzde 3 olarak belirlendi. Bu sayede sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarını en fazla yüzde 3 oranında artırabilecekler.

Öte yandan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, hasar maliyet endeksindeki önemli kalemin asgari ücret artışı olduğunu vurgulayarak, kaskoda olduğu gibi serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini savundu. Yılmaz, bu değişiklikle sigortalıların daha uygun primlerle poliçeye ulaşabileceğini belirtti.