KPSS yetmeyecek, arşiv araştırması yapılacak!

KPSS sınavına giren memur adayları ÖSYM tarafından ilan edilen kadro ve pozisyonlara müracaat etmeye devam ediyor. Ancak bundan sonra yeni sistem devreye girecek.

KPSS sisteminde yeni dönem başlıyor. Memur alımlarında KPSS sınavı kadar sınava girenlerin geçmişi ve uygulanacak mülakat sınavı da önem taşıyor. FETÖ operasyonlarından sonra bakanlıklar başta olmak üzere birçok devlet kurumunda memur alımlarına hız verildi. KPSS ile yerleştirilen memur adayları mülakatta da ter dökecek. Hükümet kaynakları bunun FETÖ’nün devlet kadrolarına sızmasını önlemek için yapıldığını söylüyor.  Ayrıca güvenlik soruşturmasından geçen adaylar arşiv araştırmasından da temiz çıkmalı
Hükümete yakın yazar Faruk Erdem yeni dönemi bugünkü köşesinde şu sözlerle anlattı;

KPSS’de genel kültür ve genel yetenek sınavında değişiklikler düşünülüyor.

B grubu kadrolar için KPSS’de sağlık personeli ve teknik bölümlerde alan bilgisi sınavının getirilmesi planlanıyor. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı’nda alan bilgisi sınavı ÖABT yapılıyor.
Yine Diyanet İşleri Başkanlığı’nda din hizmetlerinde görev alacak personeli seçme amacıyla alan bilgisi testi DHBT yapılıyor.
Sağlık Bakanlığı’nda da benzer sınavlar bulunuyor.

Yeni sistemde kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak teknik personel ile mühendisler ve mimarlar için de alan bilgisi sınavı gelecek. Diğer mesleklerin de alan bilgisi sınavına girmesi için düğmeye basıldı. Böylece genel kültür ve genel yetenek alanında başarılı olan değil, mesleğinde başarılı olanlar kamuya girebilecek.

MEMUR OLMAK İSTEYENE HEM GÜVENLİK SORUŞTURMASI HEM DE ARŞİV ARAŞTIRMASI YAPILACAK

29 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 676 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” da eklenmişti.İlgili kararnamenin 74 üncü maddesiyle, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde düzenlenen devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel şartlara sekizinci olarak “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” da eklenmişti.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI NEDİR ?

12 Nisan 2000 tarihli ve 24018 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği”nde, “Güvenlik Soruşturması” ve “Arşiv Araştırması” aşağıdaki gibi ayrı ayrı tanımlanmıştır:

Güvenlik Soruşturması: Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit (sınırlama) olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesi.

Arşiv Araştırması: Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının mevcut kayıtlardan saptanması.

Eğitim Haberleri

YKS Birinci Ve İkinci Oturum Ne Zaman Yapılacak? Sınav Giriş Yerleri Açıklandı Mı?
LGS sınavı ne zaman 2025? LGS sınav ve başvuru tarihi belli mi?
Açık lise sınavları ne zaman 2025? İşte 2025 AÖL sınav tarihleri!
2. dönem ara tatil ne zaman?
Bursluluk sınavı başvuru ne zaman 2025? İOKBS bursluluk sınavı takvimi açıklandı