Sadece bayramlara değil, her zamana uygun hafif tadıyla ünlü soğuk baklava nasıl yapılmalı? Baklava lezzetine kakaonun eklendiği bu eşsiz tarifi yaparken bazı detayları gözden kaçırmamalısınız. Eğer soğuk baklava sipariş vermek yerine bu lezzeti evde yapmak istiyorsanız işte dikkat etmeniz gerekenler!
4 Adımda Evde Soğuk Baklava Hazırlayabilirsiniz
Evde soğuk baklava hazırlamak için öncelikle malzemeleri eksiksiz şekilde temin etmelisiniz. Tadı damağınızda kalacak bir soğuk baklava lezzetinde, malzemeleri doğru ölçüde kullanmak oldukça önemlidir. Peki soğuk baklava malzemeleri nelerdir?
1- Soğuk Baklava Malzemelerini Tamamlayın
Soğuk baklavanın eşsiz tadını yakalamak için aşağıdaki malzemeler gerekir:
● 1 paket baklavalık yufka
● 2 su bardağı toz şeker
● 1 su bardağı su
● 2 su bardağı süt
● 10 yemek kaşığı tereyağ
● ¾ çay bardağı sıvı yağ
● 2 yemek kaşığı kakao
● 1 yemek kaşığı pudra şekeri
● 1 su bardağı Antep fıstığı
Soğuk baklava malzemeleri; baklava hamuru, ara katman, şerbet ve baklavanın üzerine göre ilave edilir. Yapılış aşamasında mutlaka kişi sayısına göre malzemeleri eklemek gerekir. Sizinle bir tepsilik soğuk baklava tarifi için uygulamanız gereken püf noktaları paylaştık.
2- Baklavanın Şerbetini Hazırlayın
Soğuk baklavanın püf noktası olan süt ve şerbeti için öncelikle suyu, sütü ve şekeri bir tencerede kaynatın. Şeker eriyinceye kadar tencereyi karıştırın. Ardından 5 dakika kadar karıştırdığınız şerbeti oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
3- Baklava Yufkasını Serin
Hazır baklavalık yufkayı sıvı yağ ile yağlanmış tepsiye kat kat dizin. Serilen her yufkanın arasına tereyağ ve sıvı yağ ile yağlanmış karışımı sürün. Daha sonra yufkaları üst üste dizin, en üstteki yufkayı serdikten sonra da antep fıstıkları üzerine ilave edin ve üzerine yağı serpiştirin.
Kalan yufkaları da tepsiye yerleştirirken sonra her katına eritilmiş tereyağı sürün. Yufkaları tepsiye tamamen yerleştirdikten sonra da istediğiniz boyutta kare dilimler hâlinde kesin ve üzerine kalan tereyağını eşit şekilde dökün.
Baklava dilimlerini altın rengini alana kadar 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. Pişirme sırasında dilimlerin altının da eşit şekilde kızarmasına dikkat edin. Bu aşamalara dikkat ederek baklavanın hem lezzetli hem de görsel olarak iştah açıcı olmasını sağlayabilirsin.
4- Soğuk Şerbeti Dökün ve Kakaoyu Ekleyin
Fırından çıkan baklavayı oda sıcaklığında bırakın. Soğuyan şerbeti tatlının üzerine eşit şekilde dökün. Şerbetini çeken baklavayı buzdolabında birkaç saat dinlendirmeniz yeterlidir. Dinlenen baklavanın üzerine kakao ve rendelenmiş çikolata serpip servis edin.
Soğuk Baklavanın Sırrı Buradan Geliyor
Soğuk baklava tarifinin püf noktalarından biri, yufkakları eşit şekilde yağlamaktır. Her bir yufkayı eşit şekilde tereyağı ile yağlamak, baklavanın lezzetini artıran önemli bir detaydır. Soğuk baklava yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer püf nokta ise baklavanın üzerine şerbet döktükten sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakmaktır. Çıtır mı çıtır sütlü soğuk baklava lezzeti için şerbetin oda sıcaklığında soğuması da önemlidir. Bu detaylara dikkat ederek enfes bir ev yapımı soğuk baklava hazırlayabilirsiniz. Yeterli vaktiniz yoksa taze ve lezzetli soğuk baklava sipariş noktalarından bu baklavayı tadabilirsiniz.