Adıyamanlılar, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri andı

6 Şubat 2023’te meydana gelen ve Türkiye’yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yılı dolayısıyla Adıyamanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Bağcılar’da anlamlı bir anma programı düzenlendi.

Bağcılar Gergerliler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği binasında gerçekleşen etkinlikte, Gebze Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Jeofizik mühendisi Savaş Karabulut, Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Emekli ve avukat Tolga Şahin ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

ÇİÇEK'TEN DAYANIŞMA MESAJI

Adıyamanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hatice Çiçek, etkinlikte yaptığı konuşmada, 6 Şubat depremlerinin en çok etkilediği şehirlerden biri olan Adıyaman’ın büyük kayıplar verdiğini hatırlatarak, derneğin bu süreçte deprem bölgesindeki vatandaşlara destek olmak için derneğin çalışmalarına değindi. Çiçek, “Depremin ardından Adıyamanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak ilk günden harekete geçtik. İlk gün itibariyle yardım organizasyonları düzenledik, barınma ve temel ihtiyaçları karşılamak için seferber olduk. Bugün burada, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anarken, aynı zamanda gelecekte benzer acıların yaşanmaması için üzerimize düşen sorumluluğu hatırlıyoruz” dedi.

KARABULUT: “TÜRKİYE DEPREME HAZIR DEĞİL”

Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeofizik Mühendisi Doç. Dr. Savaş Karabulut, Türkiye’nin depreme hazır olmadığını, halkın bütçesinin bir an önce halk için deprem seferberliğinde kullanılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin depreme hazır olmadığını anlatan Karabulut, “Deprem için ayrılan bir bütçe yok. 2024’te deprem için ayrılan bütçe, sadece 6 Şubat depreminden etkilenen bölgenin en fazla üçte birine yeter. Marmara Bölgesi’nde, özellikle seçim propagandalarında 600 bin konut inşa edeceklerini iddia edenler, yüzlerce konut üretmek isteyenler bu finansal kaynağı nereden bulacaklarını açıklamak zorundalar. Çünkü bununla ilgili bir bütçe yok. Bu iş tamamen bütçe meselesi” diye konuştu.

ŞAHİN DEPREMİN HUKUKİ BOYUTUNU ELE ALDI

Etkinlikte konuşma yapan Avukat Tolga Şahin, deprem mağdurlarının haklarının korunması ve hukuki destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Şahin, afet sonrası süreçte hukuki bilincin artırılmasının önemine değinerek, mağdurların haklarını aramalarında STK’ların ve hukukçuların rolüne dikkat çekti.

EMEKLİ DEPREM SONRASI RUH SAĞLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Programa katılan Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Emekli de afetlerin ardından psikososyal desteğin önemine dikkat çekti. Emekli, depremin uzun vadeli etkileriyle başa çıkabilmek için ruh sağlığının korunması gerektiğini belirterek, özellikle çocuklar ve yaşlılar için sürdürülebilir destek mekanizmalarının oluşturulmasının önemini vurguladı.

DEPREME KARŞI ÖNLEM ÇAĞRISI

Programa katılan Ali Çulçu, İstanbul’dan afet bölgesine gönderilen yardımlara vurgu yaparak, Adıyamanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin depremin ilk gününden itibaren önemli bir dayanışma örneği sergilediğini belirtti. Çulçu, “STK’larımızın desteği olmasaydı yaralarımızı sarmak çok daha zor olurdu. Adıyamanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği gibi kuruluşlar bu süreçte önemli bir misyonu üstlendi” dedi.

Etkinlik, depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık ışık kapatma eyleminin ardından sona erdi.


 

Gündem Haberleri

Muhalefet yüzde 50 sınırını aştı!
DEM Parti heyeti ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un görüşmesi başladı
Deprem çantası nasıl hazırlanır?
İstanbul'daki şiddetli depremlerin ardından uzman isimlerden flaş açıklama
Hevesleri boşunadır