Bebeğiniz normal gelişimini devam ettirirken, bir anda farklı davranışlar sergilemeye başladıysa atak haftasında olabilir.
ATAK HAFTASI NEDİR?
Bebeklerin, bedensel ve zihinsel olarak gelişimlerinin daha da arttığı döneme büyüme atağı aşı verilir. Bu süre zarfında daha fazla meme emmek, kucakta kalmak ya da daha az uyumak isteyebilirler.
ATAK HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Atak haftası, bebeğin 40 haftayı tamamlayarak doğduğu günden itibaren hesaplanır. Bu nedenle de zamanından daha erken doğan bebeklerin atak haftaları hesaplanırken; 40 haftayı tamamlayacak bir şekilde, doğum haftasına eklenmesi gerekir. Örneğin, 37. haftada doğan bir bebeğin, 5. hafta büyüme atağı ise, dünyaya geldiği 8. haftaya denk gelir.
Bebeğiniz normal gelişimini devam ettirirken, bir anda farklı davranışlar sergilemeye başladıysa paniklemenize de gerek kalmaz. Bu beklenmedik davranışlar ise, büyüme atağı geçirdiğinin bir göstergesi olabilir.
BEBEKLERİN KAÇ ATAĞI OLUR?
Atak dönemlerinde ise, bebeğinize olabildiğince daha çok temas ederek ve rutinlerinin aynı şekilde devam etmesini sağlayarak ona destek olabilirsiniz. Bir bebek, 2 yaşına gelene kadar toplamda 10 adet atak geçirir.
Ataklar ise, genellikle 2 ile 4 gün arasında sürer. Atakların özellikleri de aydan aya göre farklılık gösterir. Bebeğin büyüme atakları ise, bebeğin 40 haftayı doldurarak doğduğu günden başlanarak hesaplanmaya başlanır. Bebeğinizin 40. haftanın tamamlandığı yani normal bit şekilde doğması gereken tarihi gün/ay/yıl şeklinde seçerek daha sonra da hesapla butonuna basmanız gerekir.