İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun geçtiğimi cuma ifadeye çağrılması, Türkiye'de muhalif isimlere yönelik gözaltıların yaşanması üzerine İmamoğlu, X hesabından "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" şeklinde paylaşım yapmıştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na destek için Çağlayan Adliyesi'ne giden yurttaşlar da bu sözleri "Kurtuluş yok, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganına çevirerek İmamoğlu'na destek çıkmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu sözü eleştirerek, bu ifadenin 1971 yılında Ziraat Bankası'nı soyan bir sol terör örgütüne ait olduğunu iddia etti.
Peki bu iddianın doğruluğu var mı? "Kurtuluş yok, ya tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!" cümlesi kime ait ve ne için kullanılıyor? İşte yanıtı...
"KURTULUŞ YOK TEK BAŞINA, YA HEP BERABER YA HİÇBİRİMİZ" SÖZÜ KİMİN?
"Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atılması üzerine İmamoğlu, "Bunu da 70'li yıllardaki bir solcu mücadeleci gencin sözlerine atıfa yollamış sayın Cumhurbaşkanı. Hatırlatalım, bu Alman Bertolt Brecht'e ait bir sözdür. Kitap okumakla okumamak arasındaki bir kavramla ilişkili bir konu bu" ifadelerini kullandı.
CHP lideri Özgür Özel de partisini 'marjinal örgütler' üzerinden suçlayan ve bu sözlere gönderme yapan Erdoğan'a şu yanıtı vererek bu sözün sahibini ve içeriğini şöyle anlattı:
"(Bertolt Brecht'in şiiri) bu slogan. Allah'ın cahili ne Brecht'i bilir ne şiiri bilir ne sanat bilir ne kültür bilir... Bütün dünyadaki mücadele eden sendikalarında, meslek örgütlerinin de sosyal demokrat siyasi partilerinin de sık sık kullandığı şiirdir. Türkiye'de de mücadelenin sembolü olmuştur."
BERTOLT BRETCH KİMDİR?
10 Şubat 1898 doğumlu Brecht, 20. yüzyıl Alman edebiyatının en büyük şair, yazar, tiyatrocu ve kuramcılarının en önemlisidir. Düzen çarklarındaki çürük yanları ince bir alayla sergileyen Brecht, çağımız tiyatro sanatına büyük yenilikler getirmiş bir kuramcı olduğu kadar, güçlü bir yazar ve şairdir de. Naziler döneminde ülkesinden kaçmış, Avusturya, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Sovyetler Birliği, ABD ve İsviçre'de çalışmalarını sürdürmüş ve 1948'de yurduna geri dönmüştür. Karısı büyük oyuncu Helene Weigel ile birlikte kurdukları, "Berliner Ensemble" topluluğu dünya ölçüsünde ün kazanmış ve dünyanın en başarılı tiyatro topluluklarından biri sayılmıştır.
En yaygın eserleri:
Paris Komünü 150
Beş Paralık Roman
Gecede Tampet Sesleri
BERTOLT BRETCH "YA HEP BERABER YA DA HİÇBİRİMİZ" ŞİİRİNİN SÖZLERİ
Kim mi kurtaracak seni, köle?
Görecekler seni, kardeş.
yuvarlananlar uçuruma,
duyacaklar çığlıklarını:
Seni köleler kurtaracak kurtaracaksa!
Ya hep beraber ya da hiç birimiz.
Kurtulmak yok tek başına
yumruktan ve zincirden.
Ya hep beraber ya da hiç birimiz.
Kim mi alacak öcünü, yenilmiş adam?
Vurulmuşsun madem,
gel yaralıların yanına.
Gerçi biz zayıfız, kardeş.
zayıfız, yaralıyız ama,
alırsak biz alırız öcünü senin.
Ya hep beraber ya da hiç birimiz.
Kurtulmak yok tek başına
yumruktan ve zincirden.
Ya hep beraber ya da hiç birimiz.
Kim tutacak elinden, bitik kişi?
Birleşmek zorundadır başkalarıyla
yoksulluğa dayanamayan.
Birleş sen de yoksullarla, durma.
Birleş yarına bırakmayanlarla bu işi.
Ya hep beraber ya da hiç birimiz.
Kurtulmak yok tek başına
yumruktan ve zincirden.
Ya hep beraber ya da hiç birimiz.
Bertolt Brecht, Nazi Almanyası'nda ırkçılık ve faşizme karşı mücadelenin simgesi hâline gelmiş ve düzenin çürüyen çarklarını eleştiren birçok şiir kaleme almıştır. Bu eserler, Türkçeye çevrilmiş ve bestelenmiştir.