Türkiye'den Avrupa Birliği'ne (AB) ihraç edilen ancak kontroller sırasında limit üstü pestisit tespit edilen ürünlere ilişkin iadelerde rekor kırmaya devam ediyor. Son olarak Türkiye'den Danimarka'ya gönderilen üzüm yapraklarında pestisit tespit edildiği için yetkililer gönderilen ürünlere el koydu.
ÜZÜM YAPRAĞINDA PESTİSİT TESPİT EDİLDİ
Tarımda kullanılan kimyasal maddeler olan pestisitler ve küf hastalığına neden olan aflatoksin konusunda Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde artış yaşanıyor.
3 Ocak’ta Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nde (RASFF) yer alan bilgiye göre, Türkiye’den Danimarka’ya gönderilen üzüm yapraklarında “Ditiyokarbamatlar” adı verilen pestisit kalıntıları tespit edildi. Danimarka yetkilileri, bu durumu “ciddi” olarak nitelendirdi ve ürünlere el konuldu.
SUSAM TOHUMLARI DA GERİ GÖNDERİLDİ
Türkiye’den Danimarka’ya gönderilen bir diğer ürün olan kabuklu susam tohumlarında da “Salmonella” adlı patojen mikroorganizmalar tespit edildi. Danimarka yetkilileri yine “ciddi” uyarısında bulunarak ürünleri iade ettiklerini bildirdi.
KULLANILMASI YASAK AMA KULLANILIYOR
Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nin (RASFF) 2023 Raporu’na göre, Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde gıda kaynaklı riskler sebebiyle yapılan 357 bildirimin 167’si pestisitlerden (tarım zehirleri) kaynaklanıyor.
Gıda güvenliği ve sağlıklı bir gelecek için mücadele eden Zehirsiz Sofralar Platformu’nun aktardığı rapora göre, Türkiye yasaklanan pestisitlerin kullanımına hala devam ediyor.
BİBER VE LİMONDA EN ÇOK KULLANILIYOR
En çok bildirimi yapılan pestisit kalıntısında, biber ve limon ilk sıralarda yer alıyor. Bunların yanında mandalina, portakal, greyfurt, nar, domates, kabak, ayva gibi meyve ve sebzelerle birlikte kimyon, kekik, nane, sumak, rezene, asma yaprağı gibi ürünlerde de limit üzeri pestisit kalıntısı tespit edildi.
Bildirimlere konu olan gıda ürünlerinin yarısından fazlası sınırda reddedilerek Türkiye’ye iade edildi. Pestisit kaynaklı bildirimlerde Türkiye’yi Mısır ve Hindistan takip etti.