Boğaziçi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Naci İnci, üniversiteyi akademisyenlerine danışmadan ve bilgi vermeden Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) üyeliğinden çıkarmıştı.
Rektörün, 2001’de kurulan birliğin kurucuları arasında yer alan Boğaziçi'ni Ocak 2025’te üyelikten çıkaran kararı keyfi olarak değerlendirilirken büyük tepki çekti.
KAYYUMUN KARARI MAHKEMELİK OLDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 02 Ocak 2021 Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu'yu ataması 'kayyum rektör' eleştirilerine neden oldu. Atanan rektörlerin uygulamaları üniversitede başlayan olayları sürmesine neden olurken mevcut rektör Prof. Dr. Naci İnci'nin EUA'dan çekilme kararı Emeritus Profesör Alpar Sevgen, Prof. Dr. Gülcan Erçetin ve Prof. Dr. Fikret Adaman tarafından yargıya taşındı.
3 profesörün başlattığı yargı süreci ile İstanbul İdare Mahkemesi’nde açılan davada kararın durdurulması istendi.
Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre; Prof. Alpar Sevgen, 49 Avrupa ülkesinden 900’e yakın üniversitenin üyesi olduğu bu birliğin amacının, akademik özgürlük, kurumsal özerklik, ifade özgürlüğü, dürüstlük, kapsayıcılık, çeşitlilik, eşitlik ve adalet, dayanışma, yaratıcılığın ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesi olarak özetlenebileceğini belirtti.
"BU KEYFİLİK VE HUKUKSUZLUK"
Prof. Sevgen şunları söyledi:
“Mevcut Boğaziçi yönetimi bu amaçları benimsemiyor mu? EUA ile aynı değerleri paylaşmıyor mu?
Üniversitenin yönünün, ibresinin keyfi şekilde tersine çevrilmesini durdurabilmek amacıyla yargıya başvurduk, dava açtık. Kamu yararı olmayan, birbiri ardına adeta yağmur gibi gelen hukuksuz ve keyfi kararların sadece yargıya başvurarak önüne geçilmesi zor. Bu keyfilik ve hukuksuzluğu yapan yönetimin değişmesi gerekiyor. Bunun için de 4 Haziran’da süresi bitecek olan 703 nolu kararnamenin rektör ataması maddesi yerine TBMM’nin çağdaş bir kanun yapmasını ve ağustos ayında yeni rektör atamasında akademisyenlerin görüşlerini dikkate alan yeni yasanın uygulanmasını ümit ediyoruz.”