Yoksul ülkeler aşıya 2024'e kadar erişemeyebilir

ABD’li bilim insanları tarafından yayımlanan yeni bir raporda, zengin ülkelerin halihazırda potansiyel yeni tip corona virüs (Covid-19) aşılarının 3,73 milyar dozunu güvence altına aldığı ve 5 milyar doz için müzakere yaptığı ortaya konuldu. Araştırmacılar, bu nedenle küresel nüfusu aşılamaya yetecek kadar aşıyı tedarik etmenin dört yıl sürebileceğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından aşının ülkelere eşit dağıtılmasını öngören COVAX adlı programın başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını belirten

8,8 MİLYAR DOZU TUTACAKLAR

ABD’de yer alan Duke Üniversitesi Küresel Sağlık İnovasyonu tarafından yayımlanan yeni bir raporda, zengin ülklerin gelecek vaat eden corona virüs aşılarının 3,73 milyar dozunu hali hazırda satın aldığını ortaya koydu.

5 milyar doz için ise müzakaerelerin devam ettiğini belirten araştırmacılar, böylelikle zengin ülkelerin toplamda 8,8 milyar doz aşıyı elinde tutacağını açıkladı.

Bununla birlikte, araştırmacılar ilaç şirketlerinin tek seferde 8,8 milyar doz üretme kapasitesine sahip olmadığını ve bu yüzden yoksul küresel aşıya erişmesinin 4 yıl alabileceğini belirtti.

Raporda ayrıca birçok zengin ülkenin, düşük gelirli ülkelerdeki çoğu insan aşılanmadan önce tüm nüfuslarını birkaç kez aşılayacakları ifade edildi.

KÜRESEL OLARAK İKİ YILDA ÜRETİLEBİLECEK TOPLAM DOZ SADECE ZENGİN ÜLKLERE PAY EDİLİYOR

Çalışmanın yazarlarından Andrea Taylor, "Ülkeler kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyorlar ki bu durum mantıklı.

Ancak, küresel olarak iki yılda üretilebilecek tüm doz miktarının sadece zengin ülkelere pay edilmesi büyük bir sorun yaratacak. İlaç şirketleri aşıyı satmadan önce, bunun tüm dünyayı etkileyen bir pandemi oladuğunu düşünerek hareket etmeli.  

Bu durum düşük ve orta gelirli ülkelerde salgının kontrol edilmesi için çok az imkan yaratıyor” ifadelerini kullandı.

DSÖ, GELECEK YILIN SONUNA KADAR 2 MİLYAR DOZUN ÜLKELERE EŞİT BİR ŞEKİLDE DAĞTILMASINI HEDEFLİYOR

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), potansiyel aşıların katılımcı ülkelere eşit olarak dağıtılabilmesi için COVAX adlı bir ağ olşturdu.ABD ve Rusya’nın dahil olmadığı COVAX'a şimdiye kadar 171 ülke katıldı.

Ancak, DSÖ yetkilisi  Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşılar üretilmeye başlandığında ilk etapta tedarikin sınırlı olacağını ve COVAX üyesi ülkelerin aşıları eş zamanlı olarak öncelikle sağlık çalışanları, yaşlılar ve hasta kişilere dağıtmasının hedeflendiğini söyledi.

Program kapsamında 2 milyar dozun gelecek yılın sonuna kadar eşit bir şekilde üretilmesi ve dağıtılması hedefleniyor.

Sağlık Haberleri

2025 İlkbaharında Vakalarda Patlama
Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?