Genelde cilt sağlığı ile anılan kolajen, aslında tüm vücudumuz için olmazsa olmaz yapısal ve işlevsel açıdan gerekli olan bir protein türüdür.
Vücudumuzda kolajen olmadan vücut parçalarımız bir arada kalamaz. Vücut bağ dokusunun %80 gibi büyük bir bölümünü oluşturan kolajenin temel görevi, cilde güç, esneklik ve sağlamlık vererek, cilt yapısını oluşturan bir ağ oluşturmaktır.
Vücudun kolajen üretiminin yaşa bağlı olarak azalmasını engellemek ve kolajen üretimini desteklemek için özel besinler tüketilmesi gerekir. Kolajen üretimine destek veren besinler ne kadar çok tüketilirse vücuttaki kolajen miktarı o kadar çok artacak ve vücut kendine daha iyi bakabilecektir.
İşte sizi gençleştirecek, kolajen miktarınızı artırmanıza yardımcı olacak o besinler:
ÇİNKO İÇEREN BESİNLER
Kabak çekirdeği, yulaf, kaju, fasulye ve baklagiller çinko bakımından zengin besinlerdendir. Çinko sadece kolajeni desteklemek açısından değil genel vücut sağlığının ve sağlıklı bir cildin olmazsa olmazlarından. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
KEMİKLİ ET
Kolajen maddesinin en yoğun şekilde bulunduğu besinlerin başında kemikli etler gelir. Kemiklerin içerisinde bulunan ve ilik denilen maddelerde kolajen üretiminde fayda sağlayan bileşenler bulunur. Bu nedenle kemik suyu yemeklerde çorba şeklinde ya da pilav gibi farklı besinlere eklenerek tüketilebilir.
C VİTAMİNİ
C vitamini, kolajen kaybını önlemek için serbest radikalleri yok eden bir antioksidandır. Aynı zamanda cildin ışıldamasını, aydınlanmasını ve çevresel faktörlere karşı korunmasını da sağlar. Vücutta bulunan proteinlerin kolajene dönüştürülmesi sırasında en çok ihtiyaç duyulan bileşen C vitaminidir. Portakal, mandalina, limon gibi besinlerin tüketilmesi ise kolajen miktarının artırılmasında etkili olduğu gibi vücuttaki antioksidanların atılmasına da yardımcı olacaktır.
BALIK
Balık içerisinde bulunan Omega-3 ve kolajen sayesinde vücudu büyük oranda besler. Cildin yapısının güçlenmesinde oldukça etkili olan balık, kolajen açısından zengin olması ile öne çıkmaktadır.
YEŞİL SEBZELER
Kolajen kaynağı besinler içerisinde yer almasa da vücuttaki kolajen üretimini artırma konusunda etkili olan yeşil sebzeler hem C vitamini hem de mineraller açısından zengindir. Vücutta kolajen üretimine yardımcı etkilerin yanı sıra antioksidan özelliğe sahip olan yeşil sebzeler, vücutta bulunan kolajenlerin parçalanmasını önler.
SARIMSAK
Sarımsak içerisinde bulunan kükürt maddesi sayesinde kolajen bağlarının kopmasını engeller. Kükürt maddesi aynı zamanda vücudun kolajen yapılarının oluşturulmasında etkili bir bileşendir. Lipit asitleri ve taurin maddelerine sahip olan sarımsak maddesi kolajen yapılarının dış etkenler karşısında bozulmasını engeller.