Astım, akciğer hastalıkları arasında en yaygın hastalıkların başında geliyor. Solunum yollarının tıkanması ile birlikte nefes almayı güç hale getiren kronik bir hastalık olan astımın daha ileri gitmemesi için sağlıklı beslenme olmazsa olmazdır.
ASTIM HASTALARI NASIL BESLENMELİ?
Kötü bir beslenme astım semptomlarını daha kötü hale getirirken, sağlıklı beslenme ise astımı hafifletebiliyor.
Peki astım hastalarının mutlaka yemesi ve asla yememesi gereken yiyecekler hangileridir? İşte yanıtı...
ASTIM HASTALARININ UZAK DURMASI GEREKEN YİYECEKLER
Astım hastalarının öksürük ve iltihaplanma tarzında semptomlarını daha da kötü hale getirebilecek bazı yiyecekler vardır. Bunlar arasında abur cubur, yağlı, işlenmiş ve konserve gibi gıdalar yer alır. O nedenle bu besinlerden uzak durulmalıdır.
ASİTLİ İÇECEKLER, TATLI YİYECEKLER ASTIMI TETİKLİYOR
Yine asitli içecekler kola, tatlılardan kekler, hamur işleri, şeker ve tatlı, meyve suları gibi yiyecek ve içeceklerden de astım hastalarının kaçınması gerekir.
KURUTULMUŞ YİYECEKLERE DİKKAT
Kurutulmuş yiyecekler de astım semptomlarını ilerletebilir. Bu nedenle uzak durulması gerekir. Zira kuru meyvelerin korunmasına yardımcı olan sülfitler astımı olumsuz etkiler ve akciğer tahrişine yol açar.
ASTIM HASTALIĞINA İYİ GELEN YİYECEKLER
Astım hastalarının sağlığı için ise taze meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller ve bakliyat yenilmesi öneriliyor. Öte yandan ton balığı, somon, sardalya ve keten tohumu gibi Omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler de astım hastaları için yararlı yiyecekler arasında bulunur.
ASTIMA KARŞI HAFİF YİYECEKLER TÜKETİN
Astıma karşı uzmanlar, hafif yiyeceklerin tüketilmesini öneriyor. Brokoli, pancar, patates, havuç, kişniş yaprağı, taze soğan, zencefil, portakal, çilek, üzüm, armut, kiraz ve kivi gibi besinler mutlaka listenizde yer almalıdır.