Biber dolması, kabak dolması ve patlıcan dolması hazırlarken bu aşçılık sırlarına dikkat ederek, lezzetli ve göz alıcı dolmalar elde edebilirsiniz.
Öncelikle dolmalık biber, kabak ve patlıcanların seçimine dikkat etmek gerekmektedir. Dolmalık biberlerin taze ve sert olmalarına özen gösterilmelidir. Kabakların ise orta boy ve düzgün şekilli olmaları tercih edilmelidir. Patlıcanların ise boyutlarına dikkat edilerek, orta boy veya biraz büyük olanlar tercih edilmelidir.
Dolma içi hazırlanırken pirinç, kıyma, soğan, domates, biber ve baharatlar kullanılmaktadır. Pirinci yıkayıp süzmenin yanı sıra, kıymayı da iyice yoğurarak kullanmak dolmanın lezzetini artıracaktır. Soğanın ince doğranması ve domatesin rendelenmesi de dolma içi malzemelerinin homojen bir şekilde karışmasını sağlayacaktır.
KİMYON EKLEMELİSİNİZ
Dolma harcına mutlaka kimyon eklemelisiniz. Kimyon sayesinde dolmanız çok daha lezzetli olacaktır.
Dolmaların hazırlanması sırasında sebzelerin iç kısımlarının oyulması ve dolma içi ile doldurulması da oldukça önemlidir. Sebzelerin kabuklarının zarar görmemesi için dikkatli olunmalı ve iç kısımları düzgün bir şekilde oyulmalıdır. Dolma içi malzemeleri sebzelerin içerisine doldurulurken de sıkı bir şekilde doldurulmalı, ancak fazla bastırılmamalıdır.
Dolmaların pişirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de pişirme süresidir. Sebzelerin aşırı yumuşak olmaması için pişirme süresine dikkat edilmelidir. Ayrıca dolmaların üzerine yağ veya domates sosu sürülerek, lezzetlerinin zenginleştirilmesi de unutulmamalıdır.
DOLMA HARCI NASIL HAZIRLANIR?
Dolma İçi Nasıl Yapılır İçin Malzemeler
- 3 su bardağı pirinç
- 1, 5 su bardağı pilavlık bulgur
- 3 adet soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1’er tutam tuz, pul biber, karabiber, nane
- 2-3 adet limon tuzu
- İsteğe bağlı maydanoz
- Sıcak su
Dolma İçi Nasıl Yapılır Nasıl Yapılır?
- Soğanı küpler halinde doğrayarak tavaya alalım.
- Kavrulan soğana salçaları ve baharatları ilave edelim.
- Ardından yıkanmış pirinç ve bulguru alarak 2 dakika kadar kavuralım.
- Üzerini çok az geçecek kadar su ilave edelim. Normal pilav gibi pişirmicez biraz diri kalmalı.
- Suyunu çekince ocağı kapatarak ince kıyılmış maydanozu ilave edelim.
- Dinlenen iç malzememiz hazır, afiyet olsun
Kaynak: nefisyemektarifleri.com