Birden fazla telefon kullananları bekleyen büyük tehlike açıklandı. Uzmanlar tek bir telefonla bile gün içinde sosyal medya takibinin aşırı sıklıkla yapıldığına dikkat çekerek daha fazla telefonun ciddi zararlara sebebiyet verebileceği konusunda ciddi uyarılarda bulundu.
Uzmanlar bununla birlikte meydana gelebilecek psikolojik sorun FOMO'ya yani “bir şeyleri kaçırma korkusu”na dikkat çekti. Peki FOMO nedir?
FOMO NEDİR?
İnsanlar, sosyal medyada sürekli olarak başkalarının hayatlarını takip ederken, kendi yaşamlarında eksik ya da yetersiz olduklarını hissedebilirler. Bu durum, bireylerde stres, kaygı ve depresyon riskini artırabilir.
Birden fazla telefon kullanmak, kişiye sürekli bilgi akışı sağlamakla birlikte, bu durum kaçırılan anlar, fırsatlar ve etkinlikler konusunda kaygı oluşturabilir.
Yeniçağ'daki habere göre Prof. Dr. Emine Kara, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ve sosyal medya etkileri üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınan bir uzman.
"GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU"
Prof. Dr. Kara, FOMO’nun psikolojik etkileri hakkında şu açıklamaları yaptı:
“FOMO, bireylerin sürekli bir şeyleri kaçırma korkusuyla sosyal medya üzerinde daha fazla vakit geçirmelerine neden olur. Bunun sonucunda kişiler, kendilerini başkalarına göre yetersiz hissedebilir ve bu da depresyon, kaygı ve düşük benlik saygısına yol açabilir. Birden fazla telefon kullanmak, bu kaygıyı tetikler çünkü kişi, sürekli olarak her iki cihazda da bilgi akışı sağlamak zorunda hissedebilir.”
BİRDEN ÇOK TELEFON KULLANMANIN ZARARLARI
Birden fazla telefon kullanmanın ruh sağlığı üzerindeki etkilerini daha da derinlemesine incelemek amacıyla yapılan araştırmalar, kaygı, depresyon ve uyku bozuklukları gibi sorunların arttığını gösterdi.
2020 yılında yapılan bir araştırma, sosyal medya kullanımının uyku düzenini bozduğunu ve bunun da depresyon ve kaygıyı artırabileceğini ortaya koydu.
Özellikle gece geç saatlerde telefon kullanmak, uyku kalitesini düşürürken, sabahları uyanma zorluğu yaşanmasına neden olabilir.