Limon ve zencefil çayı, yatmadan önce içebileceğiniz ve vücudunuz için oldukça faydalı bir çay olarak bilinir. Hazırlanışı son derece kolay olan bu çayın adında anlaşılacağı gibi. limon ve zencefil karışımı sayesinde yapılır ve dilerseniz bal gibi doğal bir tatlandırıcı da ilave edebilirsiniz.
ZENCEFİL ÇAYININ MUCİZEVİ FAYDALARI
Zencefil son yıllarda hayatımıza hızla giren ve faydalarını geç da olsa fark ettiğimiz bir besin. Zencefilin faydaları şöyle:
Bağışıklığı Güçlendirir
Zencefil, antioksidan ve anti-inflamatuvar özelliğe sahip birçok fitokimyasal içermektedir. Bunun yanı sıra C vitamini içeriğiyle birlikte bağışıklığın desteklenmesinde rol oynar.
Mide Bulantısına İyi Gelebilir
Kusma ve mide bulantınız varsa bir fincan zencefil çayı rahatlama sağlayabilir. Araştırmalar, zencefil çayının bulantıyı hafifletmede olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Özellikle sabah bulantılarında etkinliği gözlenmiştir.
Kabızlığı giderir
Zencefil, sindirim hareketlerini hızlandırıcı etkisiyle, kabızlık problemine çözüm yöntemlerinden olabilir veya kabızlığı önlemede kullanılabilir. Ayrıca sindirim enzimleri üzerinde faydalı etkilere sahiptir.
İltihabı Azaltabilir
Anti-inflamatuar özellik taşıyan zencefil, kas ve eklem sorunlarının giderilmesinde faydalı olabilir.
Ağrı Kesicidir
Bir bardak zencefil çayı içmek, adet sancılarının dindirilmesinde faydalı olabilir. Ilık zencefil çayına batırılmış bir havluyu da karnın alt bölgesine koymak krampları azaltabilir. Baş ve kas ağrılarını da azaltmada etkili olabilir.
Önemli not: Bu haberimizde belirtilen ipuçları ve öneriler yalnızca genel bilgi amaçlıdır ve profesyonel tıbbi tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Herhangi bir değişiklik uygulamadan önce daima doktorunuza veya diyetisyeninize danışın.
ZENCEFİL ÇAYI NASIL YAPILIR?
Zencefil Çayı Tarifi İçin Malzemeler
- Taze Zencefil
- Limon
- Bal
- 1 çubuk tarçın
Zencefil Çayı Tarifi
- Zencefil çayı yapımı için öncelikle suyu kaynatalım. Kaynadıktan sonra 5 dk. bekleyelim ki kaynar su ile zencefillerimiz birden haşlanmasın. Bitki çayları yaparken genelde 80 derece sıcak su kullanılır ama sizin ölçme şansınız yoksa kaynar suyun altını kapatıp dinlendirerek de aynı sonuca ulaşabilirsiniz.
- Her bir fincan zencefilli çay için yaklaşık ceviz büyüklüğünde bir parça zencefilin kabuğunu soyup patates dilimler gibi dilimleyelim.
- Çay demleyeceğimiz demliğe zencefilleri, çubuk tarçını alarak sıcak suyu ekleyelim.
- 8-10 dk demlenmesi için bekletelim.
- Demlenen taze zencefil çayını fincanlara alalım, bolca limon suyu sıkalım.
- Tercihe göre istenen miktarda bal ile karıştırıp servis edelim. Taze zencefil çayı tarifini deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun.