Kimi kadınlar adet dönemlerini oldukça ağrılı geçirebiliyor. Regl olan kadınlar kimi zaman bu ağrıları göz ardı etse de geçmeyen ağrıların altında bambaşka sebepler yatıyor olabilir.
Uzmanşar, regl olan kadınların yaşadığı değişimleri üç ayrı nedene bağlıyor.
Regl, kadınlarda ergenlik döneminde başlayıp menopoz dönemine kadar her ay devamlı olarak süren vajinal kanamalara verilen addır. Adet kanamaları kişinin doğurganlığının devam ettiğinin bir emaresidir.
3 veya 8 gün süren adetlerde şiddetli ağrılar görülüyorsa mutlaka bir hekime görünmek gerekir.
DİSMENORE
Adet günlerinizi şiddetli ağrılarla geçiriyorsanız bu dismenore olabilir ve bu hastalığın iki çeşidi vardır. İlki, rahimdeki güçlü kasılmaların yol açtığı kramp ve ağrılardır, ikincisi ise ağrının endometriozis, adenomyozis veya fibroidler gibi yoğun kasılmalar değil, farklı bir hastalıktan kaynaklanmasıdır.
Uzmanlara göre genelde ilk dismenore yaşlandıkça iyileşiyor ve adet görme tamamen sonlanana kadar bir tedavi söz konusu değildir. Dismenore için bazı vitaminler ve beslenme yöntemleri, masaj ve egzersizler tedavi yöntemi olarak uygulanabilir.
AMENORE
İki tip amenore vardır. İlki, 15 yaşına kadar hiç adet kanaması yaşamamış, herhangi bir fiziksel cinsel gelişim belirtisi göstermemiş olandır. İkincisi, uzun süreli adet görmemektir. İkisinin de nedenini öğrenmek için kadın doğum, kadın hastalıkları bölümlerine başvurulmalıdır. Zira uzun süreli adet görmemenin ilk nedeni hamilelik olabilir. Amenoreye yol açan nedenler arasında ise kilo kaybı-alımı, fazla ve düzensiz egzersiz yapmak, stresli olmak, tiroid sorunları gibi hormonal problemler yer almaktadır.
MİYOMLAR
Miyomlar, rahim duvarının içinde gelişen kanserli olmayan kas büyümeleridir. Menopoz döneminde, kadınların büyük bölümünde miyom görünebilir. Kadınsal hormonlar miyomların büyümesini teşvik eder. Bu hormonların yüksek olduğu üreme dönemlerinde, bilhassa menopozdan önceki üreme yıllarında daha yaygındır. Menopoz olduktan sonra, bahsedilen hormon seviyeleri düşerek, miyomlarda küçülme ve hatta tamamen kaybolma eğilimi görülür.