Böbrek sağlığı insanın genel vücut sağlığı üzerinde önemli bir yere sahip. Böbrekler, vücuttaki atık maddelerin ve fazla sıvının atılmasında kritik bir rol oynar. Ancak bazı besinlerin tüketilmesi böbrek sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Peki hangi besinler böbreklere zarar verir?
YÜKSEK SODYUMLU YİYECEKLER
Yüksek sodyum içeren besinler, böbreklerin filtreleme işlevini zorlaştırabilir. Pastırma, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri, yüksek sodyum içerikleri nedeniyle böbrek hastalıkları riskini artırabilir.
Uzmanlar, sodyum alımını 2300 mg'yi aşmadan tutmak önemli.
GAZLI İÇECEKLER
Gazlı içecekler ve koyu renkli sodalar, yüksek fosfor içerikleri nedeniyle böbreklerin fosfor dengesini bozabilir. Uzun süre kanda yüksek fosfor seviyeleri kalp hastalıklarını ve kemikleri zayıflatabilir.
YÜKSEK POTASYUMLU MEYVELER
Muz, avokado, kayısı, kivi ve portakal gibi meyveler, yüksek potasyum içerikleri nedeniyle böbrekler tarafından kolayca çıkarılamaz. Bu durum, potasyumun kan seviyelerinde yükselmesine yol açabilir ve kalp hastalıklarına neden olabilir.
KURUTULMUŞ MEYVELER
Kurutulmuş meyveler, potasyum ve şekeri içerikleri nedeniyle böbrek hastaları ve diyabet hastaları için ideal değildir. Örneğin, bir fincan kurutulmuş kayısı yaklaşık 755 mg potasyum içerir.
MERCİMEK VE FASULYE
Fasulye ve mercimek, yüksek fosfor içerikleri nedeniyle böbrek ve diyabet hastalarına önerilmez. Konserve gıdalar, raf ömrünü uzatmak için tuzlanabilir ve böbrek hastaları için uygun olmayabilir.
İŞLENMİŞ GIDALAR
İşlenmiş etler, yüksek sodyum içerikleri nedeniyle böbreklerin iyi çalışmasını zorlaştırabilir⁽¹⁾. Uzmanlar, işlenmiş etlerin tüketimini sınırlamayı önerir.