Bazı yemek ve meyvelerin ardından ilaç almak son derece olumsuz durumlara yol açabilir. O nedenle yemek yedikten sonra alacağınız ilaçlara çok dikkat etmelisiniz. Peki, hangi yemekten sonra ilaç içmemeye özen göstermeliyiz? İşte yanıtı...
MUZ VE TANSİYON İLACI
Tansiyon ilaçları vücudunuzdaki potasyum miktarını arttırıyor. Normalde faydalı olan potasyum gereğinden fazla alındığında kalp problemleri baş gösterebilir. Muz yedikten sonra sakın tansiyon ilacı içemeyin.
GREYFURT VE KOLESTEROL İLACI
Greyfurt ve greyfurt suyu kan dolaşımınızdaki kolesterol ilacı seviyesini arttırır. Bu da bacak ağrısı başta olmak üzere ilaçların yan etkilerine duyarlı hale getirir.
KIZILCIK SUYU VE KAN SULANDICI İLAÇ
Kan sulandırıcı ilaç kullanırken kızılcık suyu içen hastaların kanlarının ekstra sulandığı ve bunun da tehlikeli komplikasyonlara yol açtığı görüldü.
ISPANAK VE KAN SULANDIRICI
Ispanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan K vitamini, kan sulandırıcıların etkisini azaltarak pıhtılaşma riskini arttırabilir. Lahana ve brokoli de kaçınılması gereken sebzelerden.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İLE ANTİBİYOTİK
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiklerin emilimini azaltabilir ve bu da antibiyotiklerin etkisini yok edebilir. Bu yüzden süt ve süt ürünleri tükettikten 1-2 saat sonra antibiyotik alınmalı.
ET VE BAKTERİYEL ENFEKSİYON İLAÇLARI
Amino asit tiramin içeren tütsülenmiş veya salam, sosis ve sucuk gibi işlem görmüş etler tükettikten sonra bakteriyel enfeksiyon ilaçları almak tansiyonda ani sıçramalara yol açabilir. Muz, avokado, çikolata ve alkol de amino asit içerir.
CEVİZ VE TİROİT İLAÇLARI
Ceviz ve diğer lif bakımından zengin yiyecekler tiroit ilaçlarının emilimini engeller. Tiroit ilaçlarında bulunan kimyasalların emilmesi için yatmadan hemen önce alınması öneriliyor. Ceviz ve diğer lif bakımından zengin yiyecekler tiroit ilaçlarının emilimini engeller. Tiroit ilaçlarında bulunan kimyasalların emilmesi için yatmadan hemen önce alınması öneriliyor.
Bu tavsiyeleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.