Buzluk ve derin dondurucuda et ne kadar süre saklanır? Et nasıl taze şekilde saklanır? Et saklama derecesi kaç olmalı?

Buzlukta et kaç yıl saklanır? Kırmızı et nasıl saklanır? Pişmiş et nasıl saklanır? Et saklama derecesi kaç olmalıdır? Kırmızı et, doğru şekilde saklanmadığı takdirde kısa sürede bozulabilecek gıdalardan biridir.

Buzlukta et kaç yıl saklanır? Eti hemen buzluğa atmak doğru bir tercih değildir. Etin sert bir şekilde buzluğa atılması, buzunun çözülmesiyle birlikte et aynı sertliği koruyacağı için lezzeti ve kıvamı güzel olmayacaktır. Aynı şekilde uzun süre buzlukta dinlendirilen etinde bekletilmesi uygun değildir. Peki ama kavurma, kıyma, ciğer, sucuk, köfte ve pişmiş et ne kadar süre buzlukta kalır? Deri dondurucuda etin ömrü ne kadardır? Et kaç ay, kaç yıl buzlukta, dondurucuda bekletilebilir? Dondurucuda et saklama zamanı ne kadardır?

KIRMIZI ET NASIL SAKLANIR?

  1. Et ürünleri saklanacağı zaman porsiyonlara ayrılmalıdır. Porsiyonlara ayırdığınız etleri buzdolabı poşetine koyabilir, yağlı kağıda veya streç filme sarabilirsiniz. 
  2. Eğer sarmak istemiyorsanız, onun yerine etleri kapaklı plastik, cam veya çelik kaplara koyabilirsiniz. Ancak kapağının hava almayacak şekilde kapalı olduğundan emin olmalısınız.
  3. Etleri kısa süre içinde kullanmak istiyorsanız, buzluk yerine buzdolabında saklayabilirsiniz.
  4. Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
  5. Kemikli etler ise önce küçük parçalara ayrılmalı, streç filme sarılmalı, ardından buzdolabı poşetine konulmalıdır. Kemikli etler hava almayacak şekilde buzluk kısmında saklanabilir.
  6. Çiğ ve pişmiş etler farklı kaplarda saklanmalı, birbiriyle temas ettirilmemelidir.
  7. Köfteler pişmeden önce porsiyonlara ayrılmalı ve poşetlenmelidir. Daha sonra poşetler halinde muhafaza edilebilir.

Kırmızı Etler Oda Sıcaklığında Ne Kadar Saklanır?

Et saklama süreleri etin cinsine göre değişiklik gösterir. Kurban eti gibi taze etler, dolaba kaldırılmadan önce 3-4 saat oda sıcaklığında bekletilmeli ve kanını akıtması sağlanmalıdır. Kanı akıttıktan sonra ise önce buzdolabına, ardından buzluğa uygun şekilde yerleştirilmelidir.

Kırmızı etten kıyma çekildiyse, uzun süre bekletilmeden tüketilmemelidir. Kıymanın oda sıcaklığında bekleme süresi 4 saati geçmemelidir. Ancak yine de saklanacaksa üzerini geçecek şekilde sıvıyağ eklenmelidir. 

 

Kırmızı Et Saklama Derecesi

Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.

Kırmızı Et Nasıl Çözdürülmelidir?

Eti saklarken ve çözdürürken en sık yapılan hata, sıcaklık geçişlerinin hızlı bir şekilde yapılmasıdır. Yani, eti saklayacağınız zaman önce buzdolabında, ardından buzluk bölümünde saklamanız gerekir. Çözdürme işleminde de buzluktaki et önce buzdolabına alınmalı, 2-3 saat bekletildikten sonra oda sıcaklığına alınmalı ve 4-5 saat içerisinde tüketilmelidir. Ani sıcaklık değişimleri etin kimyasal yapısında bozulmalara ve bakteri üremesine yol açabilir.

Dondurucuda et ne kadar saklanır?

Kırmızı et çeşitlerinin buzdolabı yerine derin dondurucuda saklamasıyla oluşacak gün farkı aşağıdaki örneklerde görülebilir:

  • Kuşbaşı et ve biftek buzdolabında 3-4 gün saklanabilirken derin dondurucuda 6-12 ay taze kalabilir.
  • Kıyma, köfte ve sakatat buzdolabında 1-2 gün saklanabilirken derin dondurucuda 3-4 ay taze kalabilir.
  • Pişmiş et ve et yemekleri buzdolabında 3-4 gün saklanabilirken derin dondurucuda 2-3 ay taze kalabilir.
  • Et suyu ve et suyuna yapılan çorbalar buzdolabında 1-2 gün saklanabilirken derin dondurucuda 2-3 ay taze kalabilir.
  • Sosis ve salam gibi şarküteri ürünleri paketleri açıldıktan sonra buzdolabında en fazla 4-5 gün, füme etler 1 hafta saklanabilirken derin dondurucuda bu süre salamlar için 1-2 ay, füme etlerde 9-12 aydır.

Sağlık Haberleri

Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?
Zatürre bulaşıcı mı? Zatürrenin belirtileri nelerdir? Zatürre ölümcül mü? Nasıl tedavi edilir?