Gün içinde çay ve kahveyi üçer dörder bardak tüketenleri doğrudan ilgilendiren bir gelişme yaşandı.
Türkiye'de çay ve kahve tüketimi günlük olarak son derece fazla. Kültürümüzde önemli bir yer edinen bu lezzetli iki içecekler ilgili yapılan araştırmalarda bu içecekleri fazla tüketmenin zararlı olabileceği iddia ediliyordu. Meğer öyle değilmiş...
Çay ve kahveyle ilgili yapılan yeni araştırmada çıkan sonuç bu içecekleri çay ve kahve tiryakilerini mutlu etti.
ÇAY VE KAHVE İÇENLERDE BAZI HASTALIKLARIN GÖRÜLME SIKLIĞI AZALIYOR
Çinli ve İsveçli araştırmacılar, İngiltere Biobank verilerini incelediği çalışma, çay ve kahvedeki kafeinin kalp sağlığına iyi geldiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre bilim insanlarının yaptığı çalışmada düzenli olarak çay ve kahve tüketenler de bazı hastalıkların görülme sıklığı azalıyor. Araştırma, düzenli olarak kahve ve çay tüketen kişilerde hipertansiyon, felç, diyabet ve koroner kalp hastalığı gibi kardiyometabolik rahatsızlıkların gelişme riskinin düştüğü ortaya koyuyor.
KARDİYOMETABOLİK HASTALIĞA YAKALANMA RİSKLERİ YÜZDE 40'TAN DAHA DÜŞÜK
Çalışmaya katılan ve her gün orta düzeyde kafein tüketen (yaklaşık üç veya daha fazla fincan kahve veya beş veya daha fazla fincan çay) katılımcıların, ilerleyen yıllarda iki veya daha fazla kardiyometabolik hastalığa yakalanma risklerinin yüzde 40'tan fazla daha düşük olduğu görüldü.
Çalışmaya katılan kişilerin sağlık verileri 11 yıl boyunca takip edildi. Katılımcılar, hiç tüketmeyenlere göre daha iyi kardiyovasküler sağlık sonuçları elde etti. Buna göre kan testleri kafein içecekleri ile düşük kolesterol ve iyileşmiş insülin direnci belirtileri arasında bir ilişki olduğunu ortaya koydu.
Çalışma The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayımlandı.