Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri ‘retrogradasyon’ ya da daha Türkçe bir ifadeyle “geriye hareket” durumu yaşıyor. Bu durum da ekmeğin içindeki moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor.
EKMEK BUZDOLABINDA SAKLANIR MI? EKMEK NASIL SAKLANIR? EKMEĞİN BAYATLAMAMASI İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
Yasemin.com'da yer alan habere göre “Moleküller kristalize olursa ne olur ki?” diyenler için hemen açıklayalım: Su molekülleri ekmeği yavaş yavaş terk ediyor ve karbonhidrat molekülleri bir başına kalıyor. İşte bu durum da bize, çok daha hızlı bayatlamış, o ilk alındığındaki lezzetini kaybetmiş ekmekler olarak geri dönüyor.
Ekmeği buzdolabında saklamak hiç de iyi bir alternatif sayılmıyor.