Fark edilmesi çok güç! Körlüğe neden oluyor

Halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen glokom, oldukça sinsi bir göz hastalığı. Üstelik geç teşhis nedeniyle doğrudan görmeyi tehdit ediyor.

Glokom halk arasında "göz tansiyonu" olarak da biliniyor. Glokom denilince; görme siniri üzerinde tahribat yaparak ilk dönemlerde hastanın çevre görmesini bozan, son dönemlerinde ise körlüğe yol açabilen bir görme siniri hastalığı olarak tanımlanıyor.

Glokomun 40 yaşının üzerinde görülme olasılığı yüzde 2. Dünyada 70 milyon glokom hastası bulunuyor ve maalesef bunların 6,5 milyonu görmesini kaybetmiş durumda. Bu sayı toplam körlüklerin yüzde 13.5’ini oluşturuyor!

GÖZ KONTROLÜNDE ANLAŞILMIYOR

Normal göz muayenesine gidildiği durumlarda gözlük muayenesi sırasında anlaşılmaz. Yoğun poliklinik hizmetlerinin yapıldığı hastanelerde her hastaya tek tek göz tansiyonu ve göz arkası fundus muayenesi yapılması çok zordur. Bu nedenle göz tansiyonu taraması muayenesi yapılması gerekiyor. Ailesinde göz tansiyonu olan bireylerde ise risk artıyor. 

GÖZ TANSİYONU KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Göz tansiyonu hastalığı için belli bir yaş sınırı yoktur. Doğuştan olabildiği gibi erken çocukluk dönemlerinde de karşılaşılmaktadır. Ancak daha sıklıkla 40 yaş üzerinde görülmektedir. Bu nedenle 40 yaş üzerinde her insanın ailede bir göz tansiyonu öyküsü olmasa bile en kötü ihtimalle yılda bir kere göz tansiyonu açısından tarama muayenesi olmasında fayda vardır.

GÖZ TANSİYONU NASIL TESPİT EDİLİR?

Göz tansiyonu hastalığının tespit edilmesi için çeşitli testler yapılmaktadır. Görme alanı, retina sinir lifi analizi ve OCT gibi testler sonucu glokom hastalığının ne derecede olduğu anlaşılabilir. Göz tansiyonu sinsi bir hastalıktır. Özellikle bakılmazsa kolayca gözden kaçabilmektedir. Geç tanı konulduğunda körlüğe sebep olabilir. Dünyadaki körlük nedenlerinin içinde ikinci sırada gelmektedir. Önlenebilir körlük nedeni olan glokom hastalığının erken tanı ve tedavisi ile görme uzun dönmeler boyunca korunabilmektedir.

Sağlık Haberleri

Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?
Zatürre bulaşıcı mı? Zatürrenin belirtileri nelerdir? Zatürre ölümcül mü? Nasıl tedavi edilir?