Üvez; gülgiller familyasından, Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen bir meyve. Farmakolojik olarak kullanılabildiği gibi süs bitkisi olarak da değerlendirilen, geniş bir kullanım alanı bulunan üvezin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunuyor.
ÜVEZ MEYVESİNİN FAYDALARI
1- ÖDEMİ ATTIRIYOR
Üvezin gerek yaprağı gerekse meyvesi boşaltım sistemi üzerinde olumlu etkide bulunuyor. İdrar söktürücü özelliği sayesinde böbrekleri temizleyerek ödem oluşumunun önüne geçen üvez, regl kolaylaştırıcı özelliği sayesinde de vücuttaki ödem birikimini azaltıyor.
2- SOLUNUM SİSTEMİNE İYİLEŞTİRİYOR
Geleneksel tıpta, üvez meyvesi suyu, solunum yollarının iltihaplanmasını azaltmak, boğaz ağrısını iyileştirmek ve astımı ve tıkanıklığı gidermek için kullanıldı. Bunun bir kısmı, anti-inflamatuar ajanlar olarak da işlev gören antioksidan bileşiklerden kaynaklanabilirken, C vitamininin astım semptomlarını yatıştırdığı bilinmektedir. Doğrudan bağlantılar ne olursa olsun, üvez meyveleri nesiller boyunca solunum rahatsızlıkları için evde hazırlanablir.
3- METABOLİK HASTALIKLARA KARŞI KORUYOR
Üvez, içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde vücut direncinizi artırıyor. C vitamini; kas dokusunu yenileyen, damarları onaran ve kolajen üretimini destekleyen bir vitamin olduğundan üvez tüketimi vücudunuz için oldukça faydalı. Daha da önemlisi, C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak antioksidan görevi görebiliyor. Hücre yenileyici etkiye sahip olan antioksidanlar da sizleri diğer metabolik hastalıklara karşı koruyor. Solunum yolu iltihabını ve boğaz ağrısını hafifleterek vücut direncinizi artırdığı için özellikle havaların soğumasıyla birlikte üvez meyvesini tüketebilirsiniz.
4- SAFRA TAŞI VE İLTİHABINA İYİ GELİYOR
Lifli yapısı sayesinde hem sizi tok tutan hem bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığa iyi gelen üvez, şeker hastalığının tedavisinde de etkili sonuçlar veriyor. Sindirim sistemi üzerindeki bir diğer etkisi de safra taşı ve iltihabına iyi gelmesi.
5- BAKTERİLERE KARŞI KORUMA SAĞLIYOR
İçerdiği sorbik asit ile mikrop ve bakterilerin vücuda girmesine izin vermediği için özellikle kozmetik alanında üvez meyvesi özleri kullanılıyor. Aynı zamanda vücudunuz için de antibakteriyel etkisi bulunuyor.