Birçok insan günümüzde stres, kaygı ve depresyon gibi sağlığı ciddi anlamda etkileyen hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Öte yandan geçirdiğimiz son iki yılda koronavirüsün etkisiyle beraber mental ve fiziksel anlamda işlevsel kayıplar da yaşanmaya başlandı.
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda bu semptomların genel adına "beyin sisi" denmeye başlandı. Beyin sisi, en çok koronavirüs geçiren kişilerde ya da hastanede yoğun bakımda kalanlarda gözlemlendi.
HASTALIK DEĞİL AMA HASTALIĞI TETİKLİYOR
Literatürde hastalık olarak ele alınmasa da birçok hastalığı tetikleyerek nörolojik sorunlara neden oluyor. Son yılların en önemli sağlık sorunlarından biri olarak kabul edilen beyin sisinin ne olduğu ve beyin sisinin belirtileri merak ediliyor.
BEYİN SİSİ NEDİR?
Pandemi süreciyle birlikte hayatımıza giren karantina önlemleri ve ölümler birçok kişide ruhsal sorunlar, sinir, stres, kaygı gibi problemleri de beraberinde getirdi. İnsanları olumsuz etkileyen bu süreç üzerine birçok bilim insanı araştırmalar yaptı ve yapılan araştırmalara göre özellikle Covid-19 geçiren kişilerde beyin sisi görülmeye başlandı.
Tıbbi açıdan ele alındığında beyin sisi, bir hastalık olarak görülmüyor fakat birçok kronik hastalığı tetikliyor. Beyin sisi, insanların bilişsel işlevlerinin zorlanması durumu olarak tanımlanıyor. Ayrıca zihinsel yorgunluk olarak da ifade ediliyor.
BEYİN SİSİNİN BELİRTİLERİ
- Unutkanlık
- Uykulu ve yorgun hissetme
- Uykusuzluk
- Kolay alınma, alınganlık
- Sebepsiz ağlama
- Sinirli olma hali
- Dikkat bozukluğu
- Konsantrasyon dağınıklığı
- Düşünceleri toparlayamama
- İki işi aynı anda yapamama
- Kelime hatırlamada zorlanma
- Çevreden kopuk hissetme
- Fiziksel ve mental performansın yavaşlaması
- Başlanan işleri devam ettirememe
- Eşyaları bulamama ya da kaybetme
- Çöpe atılmaması gereken eşyaları çöpe atma
- Televizyon izlerken yorgunluk hissi
- Toplu taşıma araçlarına yanlış binme
- Gazete, kitap, dergi vb. okurken dalma ve sayfaları farkında olmadan çevirme
- Markette gözünün önündeki ürünü görememe
- Sorumlulukları unutma
- Çene ve eklem sorunu
- Diş sorunları
BEYİN SİSİNİN TEDAVİSİ
- Beyin sisi tedavisinde düzgün beslenmek oldukça önemli. Önerilen beslenme programına göre kişi 3 ay boyunca glütensiz, şekersiz beslenmeli ve süt ürünlerinden uzak durmalı.
- Beslenme düzenini dengede tuttuktan sonra fiziksel aktivitelere ağırlık verilmeli.
- Ağır metal toksisitesi yaşanması ihtimaline karşı önlem alınması, beyin sisi tedavisinde önemli. Bu dönemde mutfakta kullandığınız metal gereçlerin sağlıklı olmasına, yemeklerinizi alüminyum folyo içerisinde pişirmemeye, tüketeceğiniz deniz ürünlerini güvenilir yerlerden satın almaya, kimyasallardan ve deterjanlardan uzak durmaya her zamankinden daha fazla özen göstermelisiniz.
- Bu dönemde vitamin, mineral ve probiyotik desteği alınmalı. Vitamin ve mineral değerlerinizin ölçülmesi için doktorunuza başvurabilirsiniz.
- Düzenli ve kaliteli uyku