Hurma kilo aldırır mı? Hurmanın faydaları nelerdir?

Hurma vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok besin maddesini bir arada barındıran en sağlıklı gıdalardan. Ancak tüketirken ölçülü olmakta fayda var. Peki hurma kilo aldırı mı? Ne kadar hurma yenilebilir? Hurmanın faydaları nelerdir?

Hurma vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok besin maddesini bir arada barındıran en sağlıklı gıdalardan. Kuru hurma, Ramazan ayının gelmesiyle beraber sık tüketiliyor, yiyenler hurmanın kilo almaya yol açıp açmadığını merak ediyor. Peki hurma kilo yapar mı? Günde kaç hurma yenebilir?

HURMA KİLO ALDIRIR MI?

Hurmanın kilo alıp aldırmadığı özellikle kilosuna dikkat eden kişiler tarafından çok merak ediliyor. Hurma, yüksek şeker ve karbonhidrat içeriğine rağmen günde az sayıda, makul miktarda, günlük kalori ihtiyacını aşmadan hurma tüketmek kilo aldırmaz aksine tokluk hissi verip kilo vermeyi destekler.

Sindirim sistemini düzenler

Hurmalar, lif bakımından oldukça zengindir. Lif, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını önleyebilir. Aynı zamanda mideyi rahatlatıcı etkisi sayesinde sindirimi kolaylaştırır.

Vücuda enerji verir

Zengin Vitamin ve Mineral Kaynağı: Hurmalar, A, B6, C ve K vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum, potasyum gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Bu vitamin ve mineraller, bağışıklık sistemini güçlendirmek, cildi korumak ve vücuda enerji sağlamak için önemlidir. Doğal şekerler açısından zengin olan hurma, anında enerji ihtiyacı duyduğunuzda mükemmel bir alternatiftir. Egzersiz öncesi veya sonrasında enerji kaybını telafi etmek için ideal bir atıştırmalıktır.

Yaşlanmayı geciktirir

Antioksidan Etkisi: Hurmalar, güçlü antioksidan özelliklere sahip polifenoller içerir. Bu bileşenler, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur, hücre hasarını engeller ve yaşlanmayı geciktirir.

Kalp hastalıklarını ve kronik hastalıkları önler

Antioksidan bitki bileşenleri hurmada bol miktarda bulunur. Antioksidanlar hücrelerinizi serbest radikallerin yapabileceği zarardan korur. Ayrıca potasyum, magnezyum ve lif içeriği sayesinde kalp sağlığını destekleyen düzenli hurma tüketimi, kan basıncını dengeleyebilir ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltabilir.

Diyabeti kontrol eder

2020'de yürütülen randomize kontrollü bir çalışma hurmanın diyabet hastaları üzerindeki etkisini gözler önüne serdi. Yapılan çalışmada Tip 2 diyabetli 100 kişiye 16 hafta boyunca her gün üç hurma tüketmeleri söylendi. Bulgular, toplam kolesterolde bir düşüş ve Tip 2 diyabetli kişilerin daha iyi kalp sağlığını korumasına yardımcı olabilecek HDL (iyi) kolesterolde bir artış olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, düşük glisemik indeksleri nedeniyle hurmaların kan şekeri seviyeleri üzerinde hiçbir etkisi olmadı. 

Hurma nasıl tüketilmeli?

Hurmanın en faydalı şekilde tüketilmesi için aşırıya kaçmadan, dengeli bir şekilde günlük diyete dahil edilmesi önerilmektedir. Sabah kahvaltısında, ara öğünlerde ya da tatlı yerine tercih edilebilir. Ayrıca, hurma doğrudan yenebileceği gibi yoğurtla karıştırılarak veya salatalara eklenerek de tüketilebilir.

Sağlık Haberleri

Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?
Zatürre bulaşıcı mı? Zatürrenin belirtileri nelerdir? Zatürre ölümcül mü? Nasıl tedavi edilir?