İşte kalp krizini önleyip tıkalı damarları açan besinler!

Kalp krizini önleyen ve tıkalı damarları açan vitaminler belli oldu.

Birçok insan günümüzde kalp sağlığı sorunu ile mücadele etmekte. Peki kalp krizine karşı nasıl beslenmeli? İşte kalp krizini engelleyen vitaminler ve besinler...

Kalp krizi, dünyada en çok ölüm oranına sahip sorunlardan biridir. Kalp krizini tetikleyen pek çok etken olsa da, sağlıksız beslenme ve bazı vitamin ve minerallerin eksikliği, kalp krizine neden olur. Bu durumda kalp krizinden korunmak ve kalbi güçlendirmek için bazı vitaminleri ve mineralleri tüketmek gerekir. İşte kalp krizinden koruyan besinler...

ÇİNKO

Çinko, vücut için en gerekli olan en temel besinlerden biridir. Çinko, kalp krizi riskini azaltan kaynakların en başında gelir. Çinko ayrıca kan basıncını kontrol eder ve tansiyonu dengede tutar. Tüm bunlarla birlikte çinko; bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini önler ve yaşa bağlı hastalıkların riskini azaltır.

Çinko içeren besinleri beslenmenize dahil ederek, faydalarından yararlanabilirsiniz. Sardalya, somon, kuzu eti, sığır eti, tavuk, yumurta, nohut, mercimek, fasulye, fındık, kabak çekirdeği, yoğurt, peynir, bezelye, kuşkonmaz, pancar ve yeşil yapraklı sebzeler tüketebilirsiniz.

D VİTAMİNİ

D vitamini, vücut için gerekli olan ve kalp krizi riskini önleyen vitaminlerden biridir. Öyle ki, araştırmalar, kronik kalp yetmezliğinin sıklıkla D vitamini eksikliğiyle bağlantılı olduğunu ve çok düşük seviyelerin daha olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.

Araştırmaya göre düşük D vitamini, kalp yetmezliği olanlarda daha yüksek ölüm riskiyle bağlantılıdır. D vitamini ayrıca, inmeyi önler, kan damarı duvarlarının astarını iyileştirerek kanın serbestçe akmasını sağlar ve iltihabın zararlı etkilerini azaltır.

D vitamini ayrıca, yüksek tansiyona da iyi gelir. Kalbi sağlıklı tutmak için, D vitamini içeren besinlerin tüketimi önemlidir. Somon, uskumru, sardalya, kırmızı et, karaciğer, tavuk ciğeri, yumurta sarısı, peynir ve maydanoz tüketebilirsiniz.

OMEGA-3

Kalp için en gerekli kaynak şüphesiz, omgea-3 yağ asitleridir. Kalbin sağlıklı kalmasına destek olan omega-3 kandaki bir yağ türü olan trigliseridleri azaltır. Ayrıca omega-3, yağ, kolesterol ve kalsiyumdan oluşan, atardamarlarınızı sertleştiren ve tıkayan plağın oluşumunu yavaşlatır.

Kalp krizi ve felç riskini azaltan omega-3, sağlıklı kalp ritmini korur ve kan pıhtılarını önler. Hamsi, sardalya, somon, uskumru, ceviz, fındık, kırmızı et, yumurta, keten tohumu, soya fasulyesi, lahana, ıspanak, semizotu, brokoli ve avokado gibi besinler tüketebilirsiniz.

POTASYUM

Potasyum, kalp için en gerekli kaynaklardan biridir. Potasyum her kalp atışında rol oynar. Günde yüz bin kez, kalbinizin vücudunuzdan kan pompalamasını tetiklemeye yardımcı olur. Kalp krizini önleyen potasyum, kolesterolü düşürür, kalp atışını düzenler ve daha iyi kan basıncı sağlar.

Muz, karpuz, portakal, avokado, kuru erik, kuru kayısı, hurma, pancar, kivi, mantar, bal kabağı, domates, kinoa, kabak çekirdeği, mercimek, fasulye, pekmez ve yoğurt tüketerek potasyum alımınıza destek sağlayabilirsiniz.

B6 VİTAMİNİ

Kalp krizini önleyen bir diğer önemli vitamin, B6 vitaminidir. Vücuttaki kanı incelten B6 vitamini, felç riskini de azaltır. B6 vitamini ayrıca, damar tıkanıklığını önler ve kalp hastalıkları riskini en aza indirir.

Kırmızı et, beyaz et, karaciğer, somon, ton balığı, kırmızı biber, havuç, bezelye, kabak, patates, muz, portakal, avokado, nohut, yumurta, ay çekirdeği, Antep fıstığı ve süt ürünleri tüketerek potasyumdan destek alabilirsiniz.

Sağlık Haberleri

Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?
Zatürre bulaşıcı mı? Zatürrenin belirtileri nelerdir? Zatürre ölümcül mü? Nasıl tedavi edilir?