Kış gelirken bunları tüketin! İşte soğuk algınlığına iyi gelen 10 bitki çayı

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı riski de arttı. Birçok kişi hasta olmamak için çeşitli formüller aramaya başladı. Hastalığa karşı en çok tercih edilen başvurulan yöntemlerden biri de bitki çayları.

Sonbahar mevsiminin gelmesi hastalıklara da davetiye çıkardı. Mevsim geçişiyle birlikte kılık kıyafette kararsız kalan birçok kişi soğuk algınlığına şimdiden yakalanmaya başladı.

Hasta olmamak isteyenler ise şimdiden mutfaklarını bitki çaylarıyla doldurmaya başladı. Peki, soğuk algınlığına karşı hangi bitki çayı daha etkili? Her bitki çayını tüketmek gerçekten faydalı mı? İşte yanıtı...

HANGİ BİTKİ ÇAYLARI SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI İYİ GELİYOR?

EKİNEZYA ÇAYI

Bilimsel araştırmalar, ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlü, sağlıklı tuttuğunu ve grip virüsü gibi ortak patojenlere karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Ekinezya özünün hastalıklara karşı vücudun savunmasını ortadan kaldıran Hyaluronidaz denilen enzime karşı çalıştığı yine yapılan araştırmalarda görülmüştür. Tüm bu nedenlerden dolayı ekinezya çayını yalnızca soğuk algınlığına yakalandıktan sonra değil, yakalanmadan önce de koruyucu olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor.

MÜRVER ÇAYI

Türkiye'de fazla bilinmese de mürver yüzyıllardır grip ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan bir bitki. İçeriğinde bulunan viburnic asit terlemeye ve vücut dokularındaki detoksa yardımcı olur. Ateş düşürücü, kanı temizleyici etkisi bulunan mürver, nane ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilebilir. Gece yatmadan önce içilen mürver çayı ile iyi bir uyku uyuyabilirsiniz.

ZENCEFİL ÇAYI

Soğuk algınlığı, grip, baş ağrıları ve adet ağrıları için yüzyıllardır kullanılan zencefil terlemeye yardımcı olarak bakteri ve mikropların vücuttan atılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirici mucizevi bitkilerden olan zencefilin çayını sade ya da bal ve limon eşliğinde içebilirsiniz.

IHLAMUR

Boğazları yumuşatan ıhlamur, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak kullanılıyor. Terletici ve rahatlatıcı etkisi de grip ve soğuk algınlığının tedavisine yardımcı oluyor.

NANE LİMON

Nane ise etkin maddesi mentol sayesinde nefes açıcı ve iyi bir balgam söktürücüdür. Boğaz ağrısını yatıştırarak kuru öksürüklerin de geçmesine yardımcı olur. Ihlamur ile yapılan çay dışında halk arasında bilinen şekilde nane-limon çayı da tüketilebilir.

KUŞBURNU ÇAYI

Kaynamış 80 derece suya ekinezya, tarçın ve kuşburnunu atarak demliyoruz. 10 adet fındıkla beraber tüketiyoruz.

PAPATYA ÇAYI

Papatya çayı, kendine özgü antimikrobiyal ve anti-inflamatuvar etkileri sayesinde soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileştirici potansiyele sahiptir. Bu çayın soğuk algınlığı, nezle ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda faydalı olduğunu gösteren çalışmalar vardır

ADAÇAYI

Adaçayı ve ekinezyayı birlikte kullanmak, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısında daha etkili olmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve bronşitte iyileştirme etkisi olan ekinezya, aynı zamanda bağışıklık sistemini de harekete geçirmektedir.

YEŞİLÇAY

Yeşil çayın içerisindeki vitamin ve mineraller de sağlık için büyük önem taşır. Yeşil çaydaki C vitamini, grip ve genel soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olur.

ELMA-KARANFİL ÇAYI

Elma çayı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kan şekerinin dengelenmesiyle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlü olması hastalıklara karşı mücadelede önemli rol oynar.

Sağlık Haberleri

Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?
Zatürre bulaşıcı mı? Zatürrenin belirtileri nelerdir? Zatürre ölümcül mü? Nasıl tedavi edilir?