Lenfatik sistem, lenfatik organ ve lenfatik damarlardan oluşan ve vücudumuzun bağışıklık sistemini oluşturan bileşenlerdendir. Lenfatik sistemin en önemli hücreleri arasında B ve T lenfositler yer almaktadır. Bu hücrelerin bazıları bir taraftan vücuda giren mikroorganizmalara karşı direkt olarak savaşırken, bir kısmı ise her türlü enfeksiyon ve bağışıklık sistemini ilgilendiren iltihabi olayda adeta orkestra şefi gibi bağışıklık sistemini yönetir, ayrıca bağışıklık sistemi hafızasının oluşmasını sağlar.
LENFOMA KANSERİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Lenfositler, vücudun savunma hücreleridir. Diğer bir adıyla beyaz kan hücreleri olarak bilinen lenfositler kanserleşerek lenfoma kanserinin ortaya çıkmasına yol açar.
Genel olarak koltuk altında, kasıklarda, göğüsün üst bölgesinde meydana gelen şişik lenf bezleri ile şüphelenilen lenfoma kanseri hakkında merak edilen Lenfoma hastalığı nedir? Nasıl olur? Tedavisi nedir? sorularının yanıtını yazımızda derledik...
LENFOMA KANSERİ NEDİR?
Vücutta yer alan ve savunma hücreleri olarak adlandırılan lenfositler zamanla kanserleşebilir. Bu kanserleşmenin nedeni kontrolsüz büyümedir. Lenf bezlerinde ortaya çıkan bu kanser türüne de lenfoma kanseri denir.
LENFOMA KANSERİ NEDEN OLUR?
Lenfoma kanserinin neden olduğu merak edilir anca çoğu vakada bu kanserin nedeni bilinmez. Genel olarak HIV ve EBV enfeksiyonlarının lenfoma kanserine sebep olduğu ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra lenfoma kanserinin nedeni genetik de olabilir. Bu yüzden eğer aileden birinde lenfoma kanseri gerçekleştiyse ailenin diğer üyeleri de belirti olmasa dahi belirli aralıklar ile lenfoma kanseri tanısı için testler yaptırmalıdır.
LENFOMA KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Ağrısız, büyüyen ve çoğalan lenf bezleri
- Sebebi bilinmeyen ateş,
- Açıklanamayan kilo kaybı,
- Rahatsız edici gece terlemesi,
- Sürekli yorgunluk,
- Öksürük, solunum problemi ve göğüs ağrısı,
- Karında şişlik, şişkinlik, dolgunluk hissi veya ağrı,
- Kaşıntı
Bir kişide yukarıdaki belirtilerin olması, o kişide mutlaka lenfoma var anlamına gelmemektedir. Mikrobik hastalıklar ve diğer sağlık problemleri de bu bulgulara neden olabilir. Ancak belirtiler 2 hafta içinde düzelmez ise doktora başvurularak nedeninin araştırılmasında yarar var.
LENFOMA KANSERİ EVRELERİ
Lenfoma kanserinde de diğer türlerde olduğu gibi 4 evre bulunmaktadır.
- Birinci evrede sadece bir lenf nodu bölgesinde kanser tespit edilir.
- İkinci evrede ya karın bölgesinde ya da göğüs bölgesindeki lenf bezlerinde kansere rastlanır.
- Üçüncü evrede hem karın bölgesinde hem de göğüs bölgesinde yer alan lenf bezlerinde kanser saptanır.
- Dördüncü evre ise kanserin son evresidir ve farklı organlara da yayılmıştır. Kemik iliğinde ve karaciğerde de kanser görülür.
LENF KANSERİ HASTASI NE KADAR YAŞAR?
Lenf kanserinin erken tanısında iyileşme oranı yüksektir. Ancak dördüncü evreye gelmiş bir lenf kanseri hastasının 5 yıl yaşama süresi yüzde 65 oranında gerçekleşir. Bu kapsamda Lenfoma kanseri öldürür mü sorusu da en sık sorulan sorular arasında yer alır. Evet, lenfoma kanseri ölümle sonuçlanabilir. Sadece lenf bezlerinde değil diğer organlara da sıçrayan bir kanser türü olduğu için erken ve doğru tedavi uygulanmaz ise hasta hayatını kaybedebilir.
LENFOMA KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Lenfoma kanseri tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ve immuniterapi tedavileri uygulanır.