Mide yanmasına yol açan gastrit hastalığı, mide iç yüzeyini döşeyen ve gastrik mukoza adı verilen zarın iltihaplanması durumunda meydana gelir. Birçok insanda görülen gastrit ve pangastrit hastalığı katlanılamaz bir ağrıya yol açar. Peki Gastrit belirtileri nelerdir? Gastrite iyi gelecek besinler nelerdir? Gastrit hastası nelere dikkat etmeli?
GASTRİT NEDİR?
Genel olarak akut ve kronik gastrit olmak üzere iki formu vardır. Aniden ortaya çıkarsa akut, daha uzun bir sürede gelişirse kronik gastrit adını alır. Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
GASTRİT NEDEN OLUR?
En sık görülen gastrit nedeni Helicobacter pylori adı verilen bakterinin neden olduğu enfeksiyonlardır. Diğer gastrit nedenleri arasında aşağıdakiler sayılabilir:
Sigara kullanımı
Aşırı alkol tüketimi
Non steroidal anti inflamatuar ilaçlar olarak bilinen aspirin, ibuprofen gibi ilaçların uzun süreli kullanımı
Fiziksel stres: Kişinin ciddi bir hastalığa yakalanması, büyük operasyonlar, ciddi yaralanma ve yanıklar
Zihinsel stres
Çeşitli bakteriler, virüsler veya mantarlar enfeksiyonları
Gıda alerjileri
Radyasyon terapisi
İleri yaş
Besin zehirlenmeleri
Bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine saldırması: Bu durumda hastalığa otoimmün ya da A tipi gastrit adı verilir.
GASTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Belirtiler kişiden kişiye göre değişir. Akut ve kronik gastrit olarak birbirinden ayrılır. Akut gastrit belirtileri daha çok aniden ortaya çıkan bir karın ağrısıdır. Ağrıyan bölgeye elle baskı uygulandığında ağrı daha çok artar.